Så gick det med deras vallöften

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-09-17

Aftonbladet har kollat regeringen ett år efter valet

I dag är det precis ett år efter valet. S-regeringen Persson efterträddes av en borgerlig koalition ledd av Fredrik Reinfeldt (m).

Den borgerliga alliansens valmanifest var en 30 sidor lång redogörelse av hur den ville förändra Sverige. Mycket var allmänna beskrivningar. Men där finns också konkreta utfästelser till väljarna.

Aftonbladet har granskat alliansens 57 vallöften till sina väljare. Efter ett år är ställningen den här:

Grönt

Tolv av vallöftena är antingen redan förverkligade. Eller också är de avgörande besluten fattade och träder i kraft inom kort.

Det gäller exempelvis skatteavdraget för dem som jobbar, slopandet av fastighets- och förmögenhetsskatten.

Gult

Ytterligare 38 löften är på väg att infrias. Det betyder att de utreds, att det finns arbetsgrupper som jobbar med frågan eller liknande. Kort sagt att frågan hanteras av regeringen och inte har hamnat långt ner i skrivbordslådan.

Till den här kategorin hör många skol- och vårdfrågor, komplicerade förändringar som måste utredas ordentligt innan man fattar beslut.

Rött

På sju områden har det däremot inte hänt någonting.

Det gäller exempelvis löftet om att föräldrar ska betala skadestånd om deras barn begår brott eller skadar någon. Eller utfästelsen att avskaffa värnskatten för höginkomsttagarna.

Regeringens problem verkar inte vara det normala – att hålla löftena till väljarna. Där har den redan kommit långt.

Största huvudvärken är i stället om att bli överens om nya frågor som driver utvecklingen vidare. Där har jobbet knappt börjat.