Stor sorg inom helikopterflottiljen

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-11

Överste: Vi har förlorat fyra kamrater

Helikopterflottiljens chef, överste Johan Svensson, uttryckte stor sorg över helikopterkraschen på en presskonferens i Ronneby på tisdagskvällen.

– Det är med djup sorg som denna dag kommer att minnas för min del, våra tankar går självklart till dessa fyra och deras anhöriga, sa han.

Överste Johan Svensson uppgav att de omkomna i olyckan var kapten Hampus Angbjär 30 år, kapten Mikael Hök 29 år, löjtnant Patrik Eriksson 36 år och löjtnant Marcus Gertzén 27 år.

De tillhörde alla försvarets helikopterflottilj, skvadronen i Kallinge utanför Ronneby. De hade mellan fem och tolv års erfarenhet av helikopterflygning.

Rutinövning

De var ute på en rutinövning som fram till 15.30-tiden gick som planerat.

– De övade i att flyga rote, två som flyger tillsammans. I övningen ingick att sätta av och hämta upp passagerare. Olyckan inträffade i nära anslutning till att de skulle gå ner för att hämta passagerare, berättar flygchefen Thomas Stensson.

Enligt honom kommunicerar helikopterpiloter via radio. Men man vet ännu inte om piloterna hade någon radiokommunikation med flygledningen.

Johan Svensson vill inte spekulera i vad som har hänt utan hänvisar till haverikommissionens utredning.

– Vi vet inte vad som hänt och vi vill inte spekulera i det. Nu vidtar en utredning av Statens haverikommission. Det som är ställt utom allt rimligt tvivel är att vi förlorat fyra kamrater, sa han.

Flygverksamheten ligger nere

Pär-Olov Carlsson, teknisk chef, säger att det än så länge inte finns några indikationer på att det var något tekniskt fel på helikoptrarna.

– I morgon (onsdag) ligger all flygverksamhet nere på helikopterdivisionen. Det är mer av omsorg och inte av säkerhetsskäl, säger han till TT.

I helikoptertypen finns ingen så kallad svart låda med datainformation.

En kort stund efter olyckan kopplades Statens haverikommission in.

Redan under kvällen skickades en undersökningsgrupp till platsen för att samla in fakta. Under de närmaste dagarna kommer alla vrakdelar att samlas in. Eftersom det var en kollision i luften måste ett ganska stort område sökas igenom.