"Barnarbete är en del av många importvaror"

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-26

För att undvika problematiken skulle vi tvingas till det orealistiska – nämligen att helt sluta importera

Bomull som används i H&M:s kläder plockas av barn som tvingas ut från sina skolor av staten för att arbeta, uppger SVT:s Agenda.

Svenska bloggare är mycket upprivna över detta och diskuterar ideligen om nyheten.

Agenda bygger på reportage som sänts i brittiska BBC, där barn filmats i smyg som mot mycket låg lön arbetar på fälten. Även tömda skolor och stora organiserade busstransporter till fälten filmas.

De flesta bloggare tycker att det är förfärligt att företag använder sig av barnarbete, men resonemanget i frågan i den svenska bloggosvären verkar vara mer komplicerat än så.

En del är överens om att, bojkottar man stora klädkedjor slår detta tillbaka på dem som tillverkar kläderna – det vill säga barnen och deras familjer.

”Man kan inte bara avbryta affärsavtalet, då det kan leda till att barnen blir utan inkomst och svälter istället. Och jag ser hellre att ett barn arbetar än att det dör” skriver Hanna Fridén.

Hur mycket är vi beredda att betala?

”Det är väldigt lätt att uppröras över att barn tvingas arbeta, och det är rätt att uppröras. Men i många fall finns kanske inget alternativ. Om alla dessa barn nu hindras från att jobba kan det skapa problem för deras familjer. Det måste erbjudas alternativ till familjerna” skriver Kulturbloggen och ställer frågan: Är vi beredda att betala mer för de kläder vi köper? Och vad kan göras för de familjer som är beroende av barnens inkomster?

”Vi är alla skyldiga till detta”

"Varje gång jag köper något billigt svävar tanken förbi i mitt huvud. Några korta sekunder. Hur kan det vara SÅ billigt? Vilken stackare har producerat det här? Sen viftar jag bort tanken. Nöjd och glad över mitt fynd," skriver Aftonbladet bloggare Andromeda.

Fler inlägg om ämnet hittar du på Bloggportalen.