Blixthalka lamslog delar av Norrbotten

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-12-20

Luleå

Flyg och bussar ställdes in och trafiken gick med snigelfart längs E4 när blixthalka drabbade Norrbottenskusten på onsdagseftermiddagen.

SMHI varnar för fortsatt ishalka under natten.

Underkylt regn i kombination med minusgrader på flera håll gjorde vägar och landningsbanor till isgator.

All flygtrafik till och från Kallax flygplats ställdes in från 15-tiden och två och en halv timme framåt.

– Bromsverkan blev för dålig när det blev nästan noll i friktion. Nu har vi plattan full. Alla plan som inte kunde landa tidigare kommer nu, sade Magnus Jonsson, flygledare vid Kallax, till TT vid 18-tiden när trafiken åter släppts på.

Eländigt väglag

De plan som var på väg till Kallax under stoppet fick dirigeras om till Uleåborg och Kiruna, eller gå tillbaka till Arlanda.

I Luleå och Piteå ställdes busstrafiken in, liksom landsvägsbussarna längs kusten. Norr om Örnsköldsvik blockerade en långtradare stora delar av E:4:an och ett flertal bussturer ställdes in, enligt SR Västernorrland.

– Väglaget har varit eländigt. Bilarna gled i sidled när det började regna samtidigt som det var fem minusgrader. Men vi har inte haft några olyckor att tala om. Norrbottningarna är fantastiska, de anpassar sig direkt till väglaget, sade Lars Lundman, vakthavande befäl vid polisens länskommunikationscentral i Luleå till TT vid 18-tiden på onsdagen.

– Och nu börjar trafiken på E4 att rulla igen. Den har ju praktiskt taget stått stilla i tre–fyra timmar.

SMHI varnar för fortsatta problem med halkan under natten i Norrbotten.

TT , Susanna Vidlund

Följ ämnen i artikeln