Finansministern ser ingen anledning till oro över minusräntan

Publicerad 2015-02-13

Finansminister Magdalena Andersson och finansmarknadsminister Per Bolund med Stockholms stadshus i bakgrunden.

Stefan Ingves chockbesked om minusräntan har skakat om svenska folket.

Men finansminister Magdalena Andersson (S) ser ingen anledning till oro.

– Nej, men vi i regeringen får fundera över hur kan vi agera i ett sånt här läge så att de låga räntorna verkligen ger avtryck i ekonomin, säger hon.

Magdalena Andersson är noga med att understryka att Riksbanken agerar självständigt, utan regeringens översyn.

– Vi har en självständig riksbank så vi utvärderar och recenserar inte den. De har ett inflationsmål och nu har de vidtagit åtgärder för att de ska kunna nå det målet, säger hon.

Funderar över regeringens agerande

Enligt Magdalena Andersson finns det alltid en risk att mycket låga räntelägen inte ger önskade avtryck i ekonomin.

– Det finns alltid en risk i att låga räntelägen inte ger avtryck i realekonomin utan att det istället blir uppblåsta värden på finansiella tillgångar eller hus, och då  får vi i regeringen fundera över hur vi kan agera i ett sånt här läge så att de låga räntorna verkligen ger avtryck i ekonomin. Hur kan vi få upp bostadsbyggandet? Hur kan vi underlätta för företag att investera i Sverige? Det är något som regeringen redan funderar på, men det är ju ännu viktigare i ett läge med mycket låga räntor.

Finansministern ser dock ingen anledning till panik hos hushållen. Inte heller hennes kollega, finansmarknadsminister Per Bolund (MP) är särskilt oroad över den nya situationen.

– Man ska inte överdriva det där, det är bara en tiondels procent som är förändringen från förra gången. Påverkan är mer av det psykologiska slaget, i realekonomin är det ingen större förändring som har skett. Det här kommer inte att få några stora effekter vare sig på bolånenivåerna eller på sparandet, säger Bolund.

Kan få igång investeringar

Både Andersson och Bolund påpekar att minusräntan kan få positiva effekter.

– Det är snarare en möjlighet att få igång de investeringar som Sverige så väl behöver, säger Bolund.

Och Magdalena Andersson fyller i:

– Med ett så lågt ränteläge är det ett guldläge för att till exempel få igång bostadsinvesteringar, som ju verkligen behövs. Många ungdomar längtar efter att få flytta hemifrån. Och många föräldrar längtar nog efter att inte behöva ta lån på flera miljoner så att ungdomarna kan göra det.