Jon Favreau, 27 – skapar underverk med pennan

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-11-07

TROLLBINDER Talskrivaren bakom Barack Obama är en ung, vit man: Jon Favreau. Han hade jobbat länge på talet som Obama höll på segernatten.

Bakom Barack Obamas förmåga att trollbinda gömmer sig en ung, vit man.

27-årige Jon Favreau är Obamas talskrivare.

Jon Favreau.

Det kan tyckas märkligt att en man som skrivit två bästsäljande böcker behöver någon som slöjdar hans ord. Men dygnet har bara 24 timmar även för USA:s nyvalde president.

Obama anställde Jon Favreau när han blev vald till senator för Illinois för fyra år sedan. De två träffades i cafeterian på Capitol Hill i Washington. Obama brydde sig inte så mycket om hans tidigare erfarenhet, men ville höra varför han engagerat sig politiskt.

När Favreau berättade om sitt frivilligarbete med att hjälpa socialhjälpstagare att försvara sina rättigheter i hemstaden Worcester i Massachusetts var Obama nöjd.

Så här beskriver Favreau i en intervju i Newsweek hur samarbetet går till.

”Han pratar på”

– Vi sitter ner en halvtimme. Han pratar på och jag antecknar allt. Utifrån samtalet skriver jag ett första utkast. Han ändrar och lägger till. Så får vi fram en slutprodukt.

Jon Favreau försöker även hitta inspiration genom att läsa mördade presidentkandidaten Robert Kennedys tal. Och Martin Luther King.

Obamas tal på valnatten kändes så spontant och avslappnat. Det var det inte.

Skriver själv också

Favreau och hans två medarbetare hade jobbat länge på det. Målet var att få fram Obamas presidentkvaliteter även för en internationell publik.

I ärlighetens namn ska sägas att Obama skriver en del av sina tal helt själv. När han hinner.

Som president blir det mycket svårt. Jon Favreau tippas få jobbet som presidentens chefspenna.

– Barack litar på honom, säger Obambas medieguru David Axelrod. Det är inte till många Barack med förtroende överlåter en del av makten över sina egna ord.