Skriftliga omdömen från första klass

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-06-09

Men beslutet får skarp kritik från Lärarförbundet

Regeringen bestämde på måndagen att det från och med i höst blir obligatoriskt med skriftliga omdömen från första klass.

Det har fått Lärarförbundet att ilskna till.

– Nu kan en sjuåring få en bokstav eller siffra i betyg utan förklaring och stödinsatser, säger ordförande Eva-Lis Preisz.

Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Preisz.

Beslutet om de obligatoriska omdömena togs på måndagen under ett extra regeringssammanträde.

-Det viktiga är att skolan får en skyldighet att ge föräldrarna tydlig information om hur det går för deras barn varje termin, säger utbildningsminister Jan Björklund (fp) till Rapport.

"Sjuåringar får förenklade omdömen"

Skolorna får själva bestämma hur de skriftliga omdömena ska se ut. Det kan komma att handla om bokstäver, precis som förr i tiden.

Lärarförbundet, med cirka 250 000 lärare som medlemmar, riktar hård kritik mot regeringens beslut.

– Nu riskerar sjuåringar att få förenklade omdömen. I stället borde man sätta in stödinsatser, säger ordförande Eva-Lis Preisz.

Hon menar att det redan i dag är obligatoriskt med individuella utvecklingsplaner där barnens föräldrar får information om hur de ligger till. Förenklade omdömen, som en "2:a" eller ett "B" kommer enligt Eva-Lis Preisz att leda till förvirring.

– Det som behövs är i stället en ordentlig utvärdering så att både skolan och föräldrar vet när insatser för eleven behöver sättas in. Det räcker inte med att konstatera problemet, säger hon.

"Skolan blir en symbolfråga"

Även oppositionen riktade under måndagen skarp kritik mot regeringens beslut.

Enligt Eva-Lis Preisz är det sorgligt att politikerna inte kan överens över partigränserna när det gäller skolan.

– Beslut rivs upp gång på gång när vi byter regeringen. Skolan blir en symbolfråga och man tänker inte långsiktigt. Jag tycker Jan Björklund ska släppa prestigen och satsa pengar på de stödinsatser som faktiskt behövs i skolan.

Nationella prov redan i trean

Regeringen beslutade också att införa kunskapsmål och nationella prov redan från tredje klass.

Det är de barn som idag går i tvåan som blir den första kullen barn som får göra nationella prov i trean, alltså nästa vår.