Trumps värsta huvudvärk enligt Obama: Asien

Publicerad 2016-12-06

Situationen i Irak och Syrien dominerar världens medier.

Men det är andra länder i Asien som borde ge Donald Trump värst huvudvärk, enligt den säkerhetsöverlämning han fick av avgående presidenten Barack Obama.

Det hindrar inte den tillträdande presidenten från att skaka om regionen - med telefonsamtal och twittrande.

Nordkoreas kärnvapenförmåga stod allra högst upp på agendan när Barack Obama hade säkerhetsöverlämning med den tillträdande presidenten Donald Trump, kunde Wall Street Journal avslöja nyligen.

Obamaadministrationen delade med sig av den policy av ”strategiskt tålamod” man haft gentemot Nordkorea i väntan på ett seriöst besked från ledaren Kim Jong-Un om att överge planerna på en kärnvapenarsenal. Samtidigt har omvärlden fortsatt att oroa sig för spontana missilattacker från Nordkorea, den senaste skedde så nyligen som i september, där ett av orosmomenten förstås handlar om hur långt missilerna kan nå. I dagsläget beräknar experter att både Sydkorea och Japan är inom räckhåll.

Gör lite som han vill

En av svårigheterna med att försöka kommunicera med Nordkorea är, förutom att ledningen i Pyongyang är mycket oförutsägbar, den växande osäkerheten i grannländerna och USA:s relation till dessa, uppger Wall Street Journal. I Kina, som har närmast kontakt med Nordkorea, råder ekonomiska problem och en ovilja att ge grannen åthutningar för missiltesterna. I Sydkorea pågår sedan veckor tillbaka massdemonstrationer mot den sittande presidenten som upptäckts vara involverad i en korruptionshärva.

Men trots att Donald Trumps säkerhetsrådgivare, generallöjtnanten Michael Flynn, sagt att Nordkorea kommer att vara högt prioriterat i den nya administrationen, tycks Trump snarare göra lite som han vill med de asiatiska relationerna just nu.

”Är en oförutsägbar politiker”

I fredags samtalade han med Taiwans ledare Tsai-Ing wen, trots att USA inte har någon direkt diplomatisk kontakt med Taiwan sedan 1970-talet. Dagen efter fick han kritik av Kina, och sedan twittrade han att Kina fuskade med valutan och sin militära expansion.

– Trump visar alla att han är en oförutsägbar politiker. Hans handlingar går inte att beräkna. Det kommer att bli en svaghet för USA, omvärlden kommer att betrakta USA annorlunda. Särskilt på lång sikt kommer det att bli en svaghet, sa Mats Karlsson, USA-kännare på Utrikespolitiska institutet till Aftonbladet i helgen.

”Missar en unik möjlighet”

Få blir väl lugnade av uppgifterna att Donald Trump valt bort flera av de säkerhetssamtal som tillträdande presidenter vanligtvis får av Vita huset inför sin installation. Istället är det den kommande vice presidenten Mike Pence som fått gå på flera möten.

– Den tillträdande presidenten missar en unik möjlighet att lära sig om de nationella säkerhetshot och utmaningar vårt land står inför. Kunskap som är extremt värdefull att ha när han svär eden och går in i ”the Situation Room” för första gången, säger förre CIA-chefen Michael Morell, som under valkampanjen var öppen med att han stöttade Clinton som president, till Washington Post.

Faran med att orsaka en djup diplomatisk kris med Kina, som Donald Trump nu onekligen ser ut att gå mot, diskuteras livligt i amerikanska medier.

Fanns de som försvarade Trump

”Det är så här krig startar”, skrev Connecticut-senatorn Chris Murphy från Demokraterna på Twitter i helgen efter att Taiwan-samtalet kommit ut:

Dessutom lyftes frågan om telefonsamtalet skedde på grund av att Trumpföretaget kunde ha planer på expansion i Taiwan.

Men det fanns också de som försvarade Trumps Taiwan-beslut.

– Jag berömmer tillträdande presidenten Trump för konversationen med president Tsai Ing-wen, det bekräftar vårt åtagande om att endast demokrati ska råda på kinesisk mark, skrev Arkansas-senatorn Tom Cotton från Republikanerna i ett uttalande.

Blev varnad

Förre försvarsministern Leon Panetta varnade igår Trump i tv-programmet Meet the press för att flytta in i Vita huset utan att ha koll på säkerhetsfrågor både inrikes och utrikes.

– Han är väldigt okonventionell, det går inte att veta vilken Donald Trump som kommer att vandra in i Ovala rummet, om det är tv-såpastjärnan, den twittrande presidenten, eller om det är affärspresidenten som kommer att vara seriös i sin framtoning. Så det är väldigt svårt att få något slags grepp om hur den tillträdande presidenten kommer att vara, sa han enligt Politico.

Hyllade Pakistan

Förutom de viktiga relationerna med Kina har också ett par andra av Trumps Asien-beslut förvånat. Telefonsamtalet med Pakistan, där Trump hyllade landet och dess invånare var raka motsatsen mot Trumps tweet från 2012 där han bland annat skrev: ”Pakistan är inte vår vän.”

Han ska också ha talat med Filippinernas hetlevrade president Rodrigo Duterte som nyligen bad Obama ”dra åt helvete” och i telefonsamtalet ställt sig positiv till Dutertes mycket kontroversiella drogkrig.

Vid ett av sina första möten med en utrikes ledare, Japans premiärminister Shinzo Abe, kort efter att han vunnit presidentvalet, tog Trump med sig dottern Ivanka Trump, som visat sig ha affärsintressen i landet eftersom hon har en nyckelroll i familjeföretaget Trump Organizations.

”Sådan motståndare till underrättelseinformation”

Kanske sammanfattas läget och atmosfären kring den kommande presidenten och hans eventuella utrikes- och säkerhetspolitik bäst av pensionerade generalen och förre CIA-chefen Michael Hayden, som 2008 hade uppgiften att underrätta en tillträdande Obama om säkerhetsfrågor.

– Jag kan inte komma ihåg en annan nyvald president som har varit en sådan motståndare till underrättelseinformation under en kampanj, eller så misstänksam till kvaliteten och ärligheten i den information han ska komma att få, säger Hayden till Washington Post.

Ivanka Trump - USA:s riktiga ”first
lady”