Gemensam EU-jakt på coronavaccin

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Arkivfoto.
Foto: Francois Lenoir/AP/TT
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Arkivfoto.

En ny vaccinstrategi ska hjälpa EU-kommissionen att säkra vaccin mot coronaviruset för alla medlemsländer.

Enklare regler för forskning och märkning av läkemedel ingår.

Den nya strategin lades fram på onsdagen.

– Våra ekonomier kommer att få fart igen och våra liv bli normala först när vi har ett effektivt och säkert vaccin mot det här viruset, säger kommissionsordförande Ursula von der Leyen i ett inspelat uttalande.

Strategin går ut på att EU centralt skriver avtal med enskilda producenter och stöder utvecklingen redan på förhand, mot löfte om ett specificerat antal doser när – och om – vaccinet blir klart.

Upp till 2,7 miljarder euro kan användas för inköpen. Ytterligare pengar kan även ordnas som lån via Europeiska investeringsbanken, EIB.

Samtidigt vill kommissionen tillfälligt lätta på diverse regler för att skynda på utvecklingen. Exempelvis vill man göra det enklare att använda genmodifierade ämnen i framställningsprocessen och inte ställa lika hårda krav på innehållsförteckningar och märkning.

Strategin kommer samtidigt som fyra tunga EU-länder – Tyskland, Frankrike, Nederländerna och Italien – redan beslutat om att bilda en "allians" för att förhandsbeställa hundratals miljoner vaccindoser från svensk-brittiska Astra Zeneca.

Publicerad:

LÄS VIDARE