Lidiia, 87, skulle utvisas till Ryssland – får stanna i Sverige

Uppdaterad 2023-08-03 | Publicerad 2023-08-02

Lidiia Prokhrenko kramas om av dottern Zhanna Mikolayenko. Nu får Lidiia stanna i Sverige.

Lidiia, 87, flydde från kriget i Ukraina till dottern i Sverige. I höstas fattade Migrationsverket beslut om att utvisa henne – till Ryssland. Nu hävs beslutet på grund av ömmande omständigheter.

– Jag är gammal och ska ändå dö snart. Nu får jag tillbringa den tiden med familjen, säger Lidiia till Aftonbladet.

Lidiia Prokhrenko är rysk medborgare men flyttade från Ryssland till Ukraina 2010 när maken dog. Där fick hon ett permanent uppehållstillstånd. När kriget bröt ut 2022 blev Lidiia tvungen att fly från Kiev. Målet blev Sverige och Rättvik där hennes svensk-ukrainska dotter Zhanna bor tillsammans med sin man.

Sedan dess har dottern och svärsonen tagit hand om 87-åriga Lidiia men i höst förra året fattade Migrationsverket beslut om att utvisa henne – till Ryssland – ett land där Lidiia inte har någon släkt eller bostad.

– Jag hade ingenstans att åka och de ville utvisa mig. Vart skulle jag ta vägen? säger Lidiia till Aftonbladet.

Lidiia i dotterns hem i Rättvik.

”Ska ändå dö snart”

Medan ukrainska medborgare som flyr kriget kan få tillfälligt uppehållstillstånd i Sverige, så gäller inte det ryska medborgare som bor i Ukraina.

Familjen överklagade beslutet till Migrationsdomstolen och i veckan kom glädjebeskedet – Lidiia får stanna i Sverige.

– Så klart blev jag glad när beskedet kom. Jag är gammal och ändå ska dö snart. Nu får jag stanna kvar med min dotter, säger Lidiia.

Aftonbladets reporter Joachim Kerpner intervjuade Lidiia och Zhanna i Rättvik hösten 2022.

”Har släktingar i ukrainska armén - notoriskt faktum”

Lidiia har beviljats uppehållstillstånd på tretton månader på grund av att hennes ”ömmade omständigheter”.

Lidiia Prokhrenkos barnbarn och svärson deltar i det ukrainska försvaret och strider i ukrainska armén. Migrationsdomstolen delar dock Migrationsverkets bedömning om att ”den skriftliga bevisningen och de muntliga uppgifterna inte har klargjort svärsonens ställning och uppgifter i armén”. I det ursprungliga utvisningsbeslutet skrev Migrationsverket att det inte finns en hotbild mot Lidiia i Ryssland. Migrationsdomstolen har gjort samma bedömning.

Däremor bedömer domstolen att det föreligger ömmande omständigheter såsom det att Lidiia lider av dåligt minne, lågt blodtryck och viktminskning.

För Zhanna och familjen kom det nya beskedet som en lättnad.

– När advokaten ringde fick jag en panikattack och trodde om att vi fått avslag. Men så var det inte. I ett helt år och en månad behöver vi inte tänka på något, säger dottern Zhanna Mikolayenko, 58.

skyddsbehov ska bedömas utifrån förhållandena i Ryssland på grund av släktingar i ukrainska armén

Har blivit en lokal kändis

Sedan Lidiias fall har uppmärksammats i riks- och lokalmedia har hon blivit en lokal kändis. Rättviksbor känner igen Lidiia på gatorna och undrar alltid hur det går. Efter att familjen har fått glädjebeskedet har många också gratulerat henne.

– Vi bor i en liten stad och min man har redan skvallrat, säger Zhanna och börjar skratta.