Larmet: Stölderna av kött ökar i butiker

Uppdaterad 2023-03-06 | Publicerad 2023-03-05

Köttstölderna ökar kraftigt i butikerna.

Handlare slår larm om att köttdiskar länsas och tvingas ta till nya grepp för att få stopp på tjuvarna.

– Många konstaterar att det är helt utom kontroll, säger Nina Jelver på Svensk handel.

Kött har alltid varit en stöldbegärlig vara i mataffärer – men nu är det värre än någonsin.

Något som nyligen fick flera livsmedelshandlare att slå larm i en debattartikel på Aftonbladet Debatt.

Nina Jelver är säkerhetschef på branschorganisationen Svensk handel

Hon bekräftar att antalet anmälningar till deras Säkerhetscenter ökade kraftigt i slutet av förra året, och att det därefter bara har fortsatt.

– Jag skulle säga att det i princip är samma situation som tidigare, att antalet anmälningar fortsatt är många. Köttstölder har alltid varit ett problem inom dagligvaruhandeln men det som vi och handlarna nu reagerar på är att det är mer organiserat. Att det handlar om väldigt stora partier kött som stjäls.

PLUS: Butikskontrollanten: Så vet jag om du snattar

Nina Jelver, säkerhetschef på Svensk Handel.

Länsar köttdiskarna

Nina Jelver berättar att vissa handlare vittnar om hur personer kommer in i butikerna och i princip ”länsar köttdiskarna”. Problemet finns i hela landet, men är som mest påtagligt i storstadsregionerna.

Trots att flera handlare tvingats vidta åtgärder, som att ha kött bakom disk, så fortsätter stölderna, och därmed anmälningarna till Säkerhetscenter att trilla in.

– Vi reagerade på att det var i anmälningarna ofta beskrevs hur flera personer kunde komma in i butikerna och fylla väskorna med kött och sedan gå ut. Tillvägagångssättet vittnar om att detta är rena beställningsjobb. Det är tydligt, säger Nina Jelver.

Hon förklarar att handlarna i många fall vet vart köttet tar vägen, men står ändå handfallna.

– Det handlar inte om att någon ska ha en stor fest utan köttet försvinner oftast inte särskilt långt. Handlarna vet att köttet antingen hamnar hos restaurangen på hörnet eller i andra butiker. Det gäller därför att få stopp på den andrahandskedjan.

För att lyckas med det krävs insatser av både kommun och polis, enligt Nina Jelver.

– Här måste man steppa upp och ha tätare livsmedelskontroller och inspektioner. Polisen har tidigare även gjort razzior som varit mycket lyckade då de hittat hur mycket kött som helst utan avsändare. En handlare eller restaurangägare måste alltid kunna visa varifrån köttet kommer. Kan man inte det så ska det beslagtas.

– Jag menar att det finns en ganska enkel lösning på den här problematiken. Det måste helt enkelt bli mer komplicerat för dem som köper stulet kött. Om människor inte vågar köpa stulet kött så kommer efterfrågan på det automatiskt att minska.

Kött i en köttdisk.

”Är helt utom kontroll”

För många handlare väcker den nuvarande situationen dock ilska och uppgivenhet.

– Många konstaterar att det är helt utom kontroll. Samtidigt upplever jag att handeln generellt har ganska låg tilltro till rättsväsendet. De uppmanas att polisanmäla stölderna, men många har slutat med detta då de läggs ned lika fort. Dessutom kan man sitta flera timmar i kö till polisen, om man ens kommer fram.

Handlarna tvingas därför själva hantera problemet på olika sätt.

– Många har valt att inte ha köttet framme, vilket i sin tur riskerar att minska försäljningen. Det gör att man i vissa fall beställer in mindre varor, vilket i slutändan påverka lantbrukarna. Allt detta är otroligt olyckligt för alla inblandade. Handlarna tvingas även bekosta vakter och andra säkerhetsåtgärder, vilket kostar jättemycket.

Men det är inte bara den organiserade brottsligheten som ställer till det för handlarna. I takt med att inflationen har ökat och priset på matvaror stigit, har även den mer vanliga typen av stölder ökat.

– De organiserade köttstölderna är fortfarande det största problemet, men vi ser även att antalet stölder på dyra varor, som kaffe och smör, har ökat.

Fredrik Engström är butikschef på Ica Maxi Stenhagen i Uppsala. Butiken har sedan lång tid tillbaka både kameraövervakning och butikskontrollanter, vilket minskat stölderna.

Men han vittnar om att stölder är ett jättestort problem för branschen i stort.

– Jag vet att det skriks efter åtgärder generellt i branschen, att man tycker att det inte händer något. I princip kan man ta en person ena dagen och nästa dag kan den komma hit och göra samma sak igen.

Tvingats larma oxfilé

När butikskontrollanterna är på plats i butiken tar de nästan alltid någon, förklarar Fredrik Engström.

– Samtidigt gäller det att tänka till. Att exempelvis inte lägga ut för mycket oxfilé åt gången utan ha en mindre mängder ute. Dock vill vi inte göra det krångligt för kunderna. Men vi förvarar även kött på en synlig plats där man inte kan gömma sig.

– Och vi har behövt larma kött, som oxfilén.

Tillvägagångssätten att stjäla har blivit alltmer utstuderade i text med snabbkassor och självscanning.

– Det finns tendenser i snabbkassorna att folk kan ha en streckkod fastklistrad på armen och så ser det ut som att den scannar varje vara men istället så scannar den en och samma streckkod hela tiden.

– Men då har vi möjlighet att se i realtid vad kunden egentligen scannar in, och då kan vi se att kunden håller i en sminkvara men istället scannar apelsiner.

Följ ämnen i artikeln