Uppmaningen till britter under ambulansstrejk: ”Bli inte för full”

Uppdaterad 2022-12-22 | Publicerad 2022-12-21

Ambulanspersonal strejkar.

Tusentals ambulanspersonal strejkar i Storbritannien.

Nu uppmanas britterna att dricka lagom mycket sprit.

– Ha kul, men bli inte för full så att du behöver köras till akuten i onödan, säger Stephen Powis på National Health Service.

Ambulanspersonal runt om i Storbritannien har gått ut i strejk. Regeringen har anklagat dem för att sätta liv och hälsa i fara.

– Systemet kommer att vara under stor press i dag, säger hälsominister Steve Barclay till Sky News.

”Många partyn och julfester”

Samtidigt uppmanas britterna att inte dricka alkohol i sådana mängder att de måste tas om hand av vården.

– Under denna period av många partyn och julfester så ska man kunna ha kul, men blir inte för full så att du behöver köras till akuten i onödan, säger Stephen Powis, direktör på National Health Service i England, enligt AP.

Invånarna uppmanas fortfarande ringa larmnumret 999 vid livshotande nödsituationer men ska i allra möjligaste mån vara försiktiga så att man inte hamnar i akut behov av vård i onödan.

Hälsominister Steve Barcley har uppmanat befolkningen att ”använda sunt förnuft”.

Under onsdagen har antalet larmsamtal minskat drastiskt i delar av landet.

– Vi vill betona för patienterna att om de behöver akut vård så är akutavdelningarna öppna, säger Dr Adrian Boyle vid Royal College of Emergency Medicine.

Inget gehör från hälsoministern

Ambulanspersonalen kräver högre löner, mer resurser och har efterfrågat det under lång tid. Efter att deras krav inte fått effekt har de nu gått ut i strejk och riktar stark kritik mot hälsominister Steve Barcley.

Barcley å sin sida menar att flera fackföreningar inte varit öppna för dialog för att kunna undvika strejken och riskera människors liv.

Sjukvårdaren Tom, 33, säger till Sky News att människors liv har riskerats under lång tid.

– Jag har ryckt ut till äldre patienter som legat på folket med bruten höft i över 20 timmar. De har väntat så länge på vård att deras lemmar börjat dö, säger han.

Livat på julfest.

Följ ämnen i artikeln