USA:s försvarsminister: ”Sverige har visat stort ledarskap”

Publicerad 2023-04-19

USA ska göra ännu mer för att snabba på Sveriges Nato-inträde.

Det sa USA:s försvarsminister Lloyd Austin när han besökte Sverige i dag.

– Vi ser framför oss att Sverige kommer att vara medlem i tid för Vilnius-mötet i juli, säger Lloyd Austin.

Samtidigt prisade han det svenska försvaret.

Det är som en journalfilm.

Sol som skiner. Flaggor som vajar. En Försvarsmakt som bullat upp med det bästa och vräkigaste Sverige har att visa upp på havet och i luften.

Föremålet för pådraget:

USA:s försvarsminister, den före detta fyrstjärniga generalen Lloyd Austin III, som anlände till Stockholm igår för samtal med Sveriges försvarsminister Pål Jonson (M).

Det är över 20 år sedan en amerikansk försvarsminister senast besökte Sverige, och att det sker igen just nu är förstås ingen slump.

Lloyd Austin framställer själv sitt besök som en symbol för USA:s ”djupa engagemang” för vårt land.

Han understryker att USA det senaste året ökat antalet möten på hög nivå med svenska företrädare, samtidigt som fler amerikanska skepp och flygplan besökt eller övat med Sverige.

Just nu deltar dessutom en amerikansk marinkårsbataljon med runt 700 soldater i den svenska övningen Aurora 23.

– Vi gör allt det här av en enkel men viktig orsak: Sveriges medlemskap i Nato kommer att betyda en starkare allians och ett säkrare Europa, säger Lloyd Austin.

– Som jag har sett med egna ögon på den här resan så är den svenska försvarsmakten en exceptionellt kapabel och mycket professionell stridande styrka. Sveriges trupper och förmågor kommer att stärka Nato och verka konfliktavhållande, säger Lloyd Austin.

”Stark signal om USA:s engagemang”

Försvarsministern säger sig vara ”fullt och fast” övertygad om att Sverige blir medlem i Nato före toppmötet i Vilnius i juli.

Turkiet och Ungern är fortfarande de enda av Natos 31 medlemsländer som inte ratificerat Sveriges ansökan.

Exakt hur USA ska verka för att Sverige släpps in vill han inte säga, bara att arbetet kommer att bli mer intensivt.

– Vi kommer att fortsätta göra vad vi har gjort hittills, och ännu mer av det: Engagera oss med våra väldigt viktiga allierade, och uppmuntra dem att komma till beslut så fort som möjligt, säger Lloyd Austin.

– Jag är övertygad om att dessa länder kommer att fatta beslutet, och jag känner mig säker på att de kommer att ta det före juli.

Pål Jonson tackade för stödet.

– Det här var en stark signal om USA:s engagemang för vår säkerhet men också vårt Nato-medlemskap, säger Pål Jonson till Aftonbladet.

Har försvarsministern beskrivit för dig några nya steg som USA tänker ta för att hjälpa vår Nato-process på traven?

– Nej, vi har inte gått in i detalj, det där är en bilateral fråga naturligtvis mellan USA och Turkiet, och i någon mån USA och Ungern, men hela delegationen var väldigt tydlig med vikten av att Sverige skyndsamt kommer in i Nato.

Uppvisningen gjorde ”djupt intryck” på försvarsministern

De båda försvarsministrarna hade under onsdagen möten på örlogsbasen Muskö söder om Stockholm.

Efter att ha träffat pressen på eftermiddagen tog ministrarna en tur till närliggande marinbasen Berga ombord på Försvarsmaktens fartyg.

Från däcket på en Visby-korvett – HMS Härnösand – fick Lloyd Austin se en uppvisning av mycket av det mäktigaste det svenska försvaret har att erbjuda:

Två Jas 39 Gripen-plan susade förbi på låg höjd, snart följda av två Blackhawk-helikoptrar. Röjdykare sprängde laddningar under vatten som sände stora plymer av skum upp i vårhimlen. En ubåt bröt upp genom ytan från undervattensläge. Under stöd av smattrande kulspruteeld från två stridsbåtar visade amfibiesoldater upp en mindre version av det kåren tämligen träffande brukar kalla ”våldsam landstigning”.

Redan på kajen i Muskö hade marinen bullat upp med tunga kustrobotar, Hellfire-missiler och prickskyttar i fullt kamouflage.

Uppvisningen gjorde ”djupt intryck” på Lloyd Austin, enligt Pål Jonson.

– Det han framförde till mig är att Sverige har viktiga militära resurser som vi kan bidra med för att göra Nato starkare, säger Pål Jonson till Aftonbladet.

– Vi har en unik förmåga så till vida att vi är ett av en handfull länder i världen som kan konstruera och bygga både stridsflygplan och ubåtar, och det framförde han till mig att det också gjorde djupt intryck.

På agendan för mötet fanns även stödet till Ukraina. Pål Jonson och Lloyd Austin ska träffas igen på flygbasen Ramstein i Tyskland redan på fredag, då försvarsministrarna från ett stort antal givarländer ska diskutera fortsatt hjälp till Ukraina.

– Sverige har visat enormt stort ledarskap, i att snabbt få militärt stöd till Ukraina, så jag vill tacka er för ovärderliga bidrag till Ukrainas kamp för ett liv i frihet, säger Lloyd Austin.

Han lyfte också fram vikten av det bilaterala försvarsavtal som Sverige och USA håller på att förhandla fram.

– När det väl blivit klart kommer det att möjliggöra närmare och djupare försvarssamarbete mellan våra länder. Sverige är redan en av våra starkaste och mest kapabla partners, vi ser fram emot att snart kunna kalla Sverige en allierad, säger Lloyd Austin.

Följ ämnen i artikeln