SL-kortet höjs – över 1 000 kronor i månaden

Publicerad 2023-10-04

Nu blir det dyrare att blippa SL-kortet.

SL höjer priset på månadskortet med 50 kronor nästa år.

Det innebär att SL-kortet nu passerat 1 000 kronors-gränsen och kommer kosta 1 020 kronor från och med 2024.

Ytterligare höjningar väntas under 2025 när Region Stockholm ska spara in två miljarder kronor.

I onsdagens debattartikel i Aftonbladet skriver mittenkoalitionen (bestående av S, C och MP) och Vänsterpartiet att Region Stockholm måste spara in två miljarder kronor.

För att skydda sjukvården och kollektivtrafiken från besparingskrav kommer bland annat SL-taxan att höjas, menar de styrande i regionen som i dag presenterar sin budget.

En 30-dagarsbiljett för en vuxen får en höjning på 50 kronor nästa år och kommer kosta 1 020 kronor. Ytterligare en höjning med 40 kronor kommer att införas under 2025.

”Det tuffa ekonomiska läget tillsammans med förändrade resmönster medför också att SL-taxan behöver höjas”, skriver mittenkoalitionen och Vänsterpartiet.

Det reducerade priset för bland annat pensionärer och studenter kommer inte att höjas.

”Ambitionen är också att genomföra sänkningar av SL-taxan för barn, unga, studenter och pensionärer om ekonomiskt utrymme finns.”, skriver de styrande partierna i regionen.

Anledningen till det stora budgethålet uppges vara skenande pensionskostnader i takt med att att inflationen ökat och även att löpande kostnader så som löner ”ökat lavinartat”.

Förutom att SL-taxan höjs genomförs även en skattehöjning med 30 öre. Enligt beräkningar innebär höjningen att man stärker skatteintäkterna med totalt 2,4 miljarder kronor. Sammantaget presenteras dock ett aktuellt budgethål på 10 miljarder kronor för regionen.

Dagens besked innebär dubbla höjningar av skatten då det rödgröna styret i tisdags meddelade att man höjer kommunalskatten med 24 öre.

Följ ämnen i artikeln