MP KU-anmäler klimatministern: ”Direkt oansvarigt”

Publicerad 2023-09-26

Miljöpartiets språkrör Per Bolund.

Miljöpartiet anmäler klimat- och miljöministern till konstitutionsutskottet – igen.

Den här gången gäller det Romina Pourmokhtaris försäkringar om att satsningar på klimatanpassningar ska bestå.

– Det är direkt oansvarigt att skära ner i budgeten. Men det minsta man kan begära är att man är ärlig med det, säger Miljöpartiets språkrör Per Bolund.

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari har haft en tuff tid under det snart ett år långa arbetet som statsråd.

Den M-ledda regeringen har i båda sina statsbudgetar redovisat ökade utsläpp på grund av den förda politiken – något som väckt stark kritik.

Ministern har också KU-anmälts av Miljöpartiet för sitt uttalande om att tio nya konventionella kärnreaktorer ska byggas till 2040-talet, ett uttalande som sedan drogs tillbaka.

Ny anmälan från MP

Nu anmäls Romina Pourmokhtari på nytt av Miljöpartiet. Denna gång handlar det om ministerns försäkringar om att satsningarna på klimatanpassning ska bibehållas.

Det var på tisdagen i förra veckan som det hölls en särskild debatt om klimatanpassningar i riksdagen. Under debatten försäkrade Romina Pourmokhtari att satsningarna på MSB:s uppdrag att arbeta med klimatanpassning skulle bestå.

– Det är MSB som tillgodoser de medel som bland annat Miljöpartiet tagit initiativ till i tidigare regeringar, vilket innebär en påbörjad satsning och som den här regeringen fortsätter att satsa på i samma utsträckning, sa Romina Pourmokhtari då.

Klimat- och miljöministern Romina Pourmokhtari.

Budgeten gav annat besked

En dag senare, på onsdagen, presenterade regeringen sin budget. Där framgår att satsningarna på klimatanpassning som berör MSB:s och länsstyrelsernas arbete kapades från 137 miljoner kronor till 90 miljoner kronor.

Pengarna ska gå till planering för förändringar som kan förknippas med klimatförändringarna, bland annat översvämningar, skogsbränder och skred.

– Ministern hävdade att vi inte hade nedskärningar, dagen efter kom det svart på vitt att det var så och MSB togs också på sängen av beskedet. Det är stor skillnad på vad miljöministern säger och vad regeringen gör och det urholkar förtroendet för regeringen, säger Per Bolund som anser att Romina Pourmokhtari farit med osanning.

I anmälan hävdar Per Bolund att ministern avsiktligt undanhöll information om budgetneddragningarna.

– Det är direkt oansvarigt att skära ner i budgeten. Men det minsta man kan begära är att man är ärlig med det.

I budgeten finns också pengar avsatta för förebyggande åtgärder mot naturolyckor. I budgeten för 2024 ligger summan på 507 miljoner kronor, det är en ökning från 482 miljoner i regeringens förra budget.

Men det är samtidigt en sänkning jämfört med den beräkning som den förra rödgröna regeringen gjorde för 2024 som låg på 522 miljoner kronor.

Aftonbladet har sökt Romina Pourmokhtari genom hennes pressekreterare, utan resultat.