Sista sucken för sommarvärmen: ”Väldigt vackra solnedgångar”

Publicerad 2023-09-10

Är du ute och njuter av sommarvärmen?

Bra.

Snart är den borta.

De senaste dagarna har det varit sommarvärme i stora delar av Sverige. Det har nog varit välkommet av många efter en lång sommar av regn och kyla. Men passa på att njuta nu under helgen och början av veckan – sen drar kyligare luft in över landet igen.

– Det ser ut att det kommer svalare luft på onsdag. Först i norra Sverige och sen drar den ner till södra Sverige fram emot kvällen. Då drar den varma luften österut, säger Ilkka Alanko, meteorolog på Foreca.

Kartan från grekiska Meteo visar hur sanden från Sahara rör sig över Sverige och Europa.

Sand från Sahara

Det varma vädret kombineras med ett annat fenomen. Sand från Sahara drar upp över Europa, vilken kan leda till mer dimma över stora delar av landet. Under söndagen drar den in över norra Sverige och södra Sverige får sin del av den afrikanska sanden under måndagen och tisdagen innan den drar vidare ut över Östersjön – tillsammans med det varma vädret, det visar kartor från den grekiska vädertjänsten Meteo.

– Det är inte så väldigt ovanligt att sanden förs med vinden till olika delar av Europa. Det är sådant som sker ibland. Det är inte alltid vi upptäcker att det händer, säger Signe Alvarstein, meteorologikonsult på YR.

Bad i Malmö, juli 2023. I kväll kanske det är dags igen. Arkivbild.

Vackra solnedgångar

Sanden kommer kunna ses som ett tunt lager på marken, eller på utemöbler och bilar, säger Signe Alvarstein. Men den kan leda till vackra fenomen också.

– Jag har hört att den kan leda till väldigt vackra solnedgångar.

Så passa på att njuta av ljumma kvällar med romantiska solnedgångar innan hösten slutgiltigt tar greppet över landet.

Följ ämnen i artikeln