M-toppens krav: Stäng av huliganer på livstid

Publicerad 2023-05-30

Stockholmsmoderaten Christofer Fjellner vill kunna porta huliganer på livstid från fotbollsmatcher.

I veckan träffar han justitieministern för att presentera sina krav på åtgärder.

– När man ser bilderna från Tele2 Arena är det uppenbart att många fler måste stängas av från att gå på matcher, säger han.

Christofer Fjellner, oppositionsråd i Stockholm, reagerar kraftfullt på scenerna som utspelade sig under söndagens fotbollsderby.

Stockholm har ansvar för sina kommunalägda arenor. Vanliga fotbollssupportrar och barnfamiljer måste garanteras en trygg fotbollsupplevelse, menar han.

Viktigt med avskräckande straff

I veckan tänker han ta upp frågan med justitieminister Gunnar Strömmer (M). Hans förslag är att lagen ändras så att de värsta huliganerna portas från arenorna på livstid.

– Jag tror att det är bra och viktigt med ett avskräckande straff, säger han.

I dag kan huliganer stängas av i högst tre år, vilkelt inte är tillräckligt för de som uppviglar eller leder våldsamt upplopp, menar Fjellner.

Christofer Fjellner, här tillsammans med Ulf Kristersson.

Anmäla sig vid polisstation

Han kräver också att de som redan har tillträdelseförbud hålls borta från arenorna, vilket inte alltid är fallet i dag.

– I Storbritannien finns det krav på att den som är avstängd ska anmäla sig på en polisstation vid matchstart. I Danmark arbetar man med ansiktsigenkänning när man kommer in på arenor. Andra länder har lyckats, då finns det ingen ursäkt för att Sverige inte ska göra det.

Fjellner tillägger att det är bra att Gunnar Strömmer träffar fotbollsförbundet och att det viktigaste är att fotbollsklubbarna i Stockholm agerar.

– Ska vi värna en levande supporterkultur i Stockholm så måste vi bli av med avarterna. Kollektiva bestraffningar har testats, nu måste man ta itu med hårdhandskarna mot rötäggen.

Aftonbladet har sökt Gunnar Strömmer för en kommentar.