Polisen: Bomben i Kungsträdgården kopplas till Foxtrot

Uppdaterad 2024-01-28 | Publicerad 2024-01-27

Två pojkar dömdes för bomben i Kungsträdgården.

Nu kan polisen koppla fallet till Foxtrot.

En skarp sprängladdning hittades vid Operakällaren i Kungsträdgården i Stockholm i slutet på augusti 2022.

Två pojkar dömdes senare för dådet.

Men var bomben kom ifrån, och vem pojkarna jobbade åt, har tidigare varit oklart.

Nu kan polisen koppla sprängmedlet till Foxtrot.

Avslöjas i ung mans telefon

I ett PM som sammanfattar information om nätverket och dess ledare Rawa Majid står det att bombdelarna som användes i Kungsträdgården tros komma från ett förråd som tillhör Foxtrot.

Väskan som hittades vid Operakällaren innehöll komponenter till en bomb – inklusive 455 gram dynamit och en mobiltelefon som var den troliga fjärrutlösare. Nationella bombskyddet sköt sedan sönder väskan.

I samband med en annan utredning har polisen hittat filmklipp på väskan och sprängdelarna i en 22-årig mans telefon. Den 22-årig mannen kopplas till Bronätverket som då var allierade med Foxtrot.

Kopplas till annat Foxtrot-ärende

En 15-åring dömdes 2023 för att ha transporterat bomben på pendeltåget från Västerhaninge i södra Stockholm och sedan placerat den utanför entrén till Operakällaren.

Bomben orsakade stora avspärrningar i Kungsträdgården.

Han dömdes även för att ha förvarat ytterligare en sprängladdning i ett skogsparti i Jordbro. Även den sprängladdningen har polisen kunnat koppla till Foxtrot, enligt polisens PM.

En 16-årig pojke dömdes för anstiftan till brottet. Han hade enligt domen förmått 15-åringen att placera ut sprängladdningen.

Ytterligare en pojke dömdes i tingsrätten, men friades senare av hovrätten.

Samtliga pojkarna dömdes till ungdomsvård. 

– Den aktuella mängden sprängämnen hade om den hade detonerat inneburit en stor risk för dödliga skador. Brottsligheten har mot den bakgrunden bedömts som grov med ett högt straffvärde. Om de dömda hade varit vuxna hade de därför dömts till långa fängelsestraff, sa rättens ordförande Axel Taliercio i en kommentar när domen föll.

”Spränga halva stan”

Väskan hittades samtidigt som det pågick en kulturfestival i Stockholm med tusentals människor på plats. Om bomben hade detonerats hade ett stort antal personer riskerat att skadas.

En av de dömda 15-åringarna hade i en gruppchatt skrivit att han placerat ut en väska och fick då svar i ett meddelande:

”Bror du kmr spränga halva stan snart”.

Kort därefter svarade han ”Hahahahahahahaha”.