Talibanerna tar över Jalalabad – bara Kabul kvar

Publicerad 2021-08-15

Talibanerna har intagit provinshuvudstaden Jalalabad i Afghanistan.

Vittnen från platsen uppger att de talibanska vita flaggorna vajar över staden som erövrades utan motstånd.

Nu återstår bara Kabul.

På söndagsnatten kom uppgifter om att talibanerna tagit över provinshuvudstaden Jalalabad – den sista större staden i Afghanistan.

Provinshuvudstaden i Nangarharprovinsen, 15 mil öster om Kabul, var den sista stora staden förutom Kabul som talibanerna ännu inte kontrollerade.

Därmed har talibanerna också säkrat de vägar som går mellan Afghanistan och grannlandet Pakistan.

– Det är inga strider i Jalalabad just nu eftersom guvernören har överlämnat den till talibanerna. Att tillåta talibanerna att passera var den enda möjligheten att rädda civila liv, säger en Jalalabadbaserad tjänsteperson till Reuters.

Ahnad Wali, som bor i staden, bekräftar uppgifterna för nyhetsbyrån AFP.

– Vi vaknade upp den här morgonen till de talibanska vita flaggorna över hela staden. De gick in utan att strida, säger han.

Talibanerna omringar Kabul

Under lördagen stod det klart att Mazar-e-Sharif, den afghanska regeringens sista utpost i norr, hade fallit, enligt provinsmyndigheter. Afghanistans andra och tredje största stad, Kandahar i syd samt Herat i nordväst, har även de fallit till talibanerna, som i princip har omringat Kabul.

Talibanerna har tagit kontroll över en allt större del av Afghanistan. Bilden är från Ghazni.

Det innebär att huvudstaden Kabul nu är den enda stora staden som regeringen har kontroll över i landet.

Enda vägen ut ur staden är via flygplatsen, skriver AP.

På lördagen meddelade USA att man utökar antalet soldater till 5000 i Afghanistan.

Beskedet kom i form av ett uttalande från Vita huset, skriver bland annat Reuters. En anledning till truppförstärkningen är att ”vara vaksam mot ”framtida terrorhot”. President Joe Biden säger också att han inte tänker överlämna kriget till näste amerikanske president.

Beskedet sent på lördagen kom sedan talibanerna tagit kontroll över en provins strax söder om huvudstaden. Striderna rycker samtidigt närmare Kabul.

Många flyr

Flyende civila strömmar till Kabul för att undkomma talibanerna. Hundratals människor sover i tält eller på gatorna, vid vägkanter och parkeringsplatser, skriver Reuters.

Samtidigt skyndar Västvärlden på evakueringen av sin ambassadpersonal i Kabul. På söndagen meddelade USA att evakueringen av amerikanska diplomater vid USA:s ambassad i Kabul har påbörjats. Två och två flygs de över från ambassaden till flygplatsen i Kabul.