Starka reaktioner på Anderssons uttalande om ”Somalitown”

Uppdaterad 2022-08-26 | Publicerad 2022-08-25

BORLÄNGE. Magdalena Andersson (S) säger att hon inte vill se ett ”Somalitown” i Sverige.

I området Tjärna Ängar i Borlänge bor en tredjedel somalier - och många reagerade starkt på Anderssons uttalande.

– Att hon börjar babbla massa skit om oss, jag tycker det är bedrövligt, säger Abdi Rashid, 38, som bor i Tjärna Ängar.

Det är inte många i Tjärna Ängar som undgått Magdalena Anderssons (S) uttalande om ett svenskt ”Somalitown”.

I en intervju i DN pressades statsministern på hennes syn på segregation, och varför det är ett problem att folk med samma bakgrund bor på samma ställe.

– Vi vill inte ha Chinatowns i Sverige, vi vill inte ha Somalitown eller Little Italy, vi ska bo blandat med de olika erfarenheter som vi har. Vår utgångspunkt är ett samhälle där man lever tillsammans med olika bakgrund, olika erfarenheter och olika inkomster och möts, sa hon då.

Abdi Rashid, 38, stannar till med sin cykel när han hör Magdalena Anderssons namn.

– Att hon börja babbla massa skit om oss, jag tycker det är bedrövligt. Vad ska hon hålla på sådär för? Han som var innan, Stefan Löfven, var mycket bättre. Han har varit här i Borlänge, han gillar oss, och har inget problem med oss, säger han.

– Att hon börja babbla massa skit om oss, jag tycker det är bedrövligt, säger Abdi Rashid, 38, efter Magdalena Anderssons uttalande om ”Somalitown”

MP-politikern: ”Van att höra det från SD”

Ungefär var tredje person som bor i Tjärna Ängar har somaliska rötter. Och även om Magdalena Andersson inte pekade ut något specifikt område är det många här som kände sig känt sig träffade.

En av dem är regionpolitikern Mursal Isa (MP).

– Ett sånt uttalande ska inte komma från en sansad politiker. Jag är van att det kommer från Sverigedemokraterna, men att det kommer från en statsminister tycker jag visar på bristen på politisk innovation, säger han.

För honom blir det personligt. Han kom till Tjärna ängar 2004 som asylsökande, och har sedan dess bott i Borlänge. Han står i dag längst upp på Miljöpartiets lista i regionen.

– Det är ovanligt att prata om etnicitet i Sverige, vi måste prata om utanförskap och inte etnicitet. Att säga saker som ”somalitown” löser inte segregrationsproblematiken.

Borde tolkas med väljvilja

Utanför matbutiken Orienta traskar Maslah Omar (S), som ordförande för kultur- och fritidsnämnden i Borlänge, förbi. Han är själv socialdemokrat, och tycker att Magdalena Anderssons uttalande borde tolkas med välvilja.

– Det här var ett exempel hon nämnde. Hon pratade segregation, och att systemet har tvingat folk att bo i samma område, säger han.

Många av förslagen i årets valrörelse fokuserar på områden som Tjärna Ängar. Moderaterna i Stockholm vill att alla barn i utsatta områden ska erbjudas frivilliga snabbtest för ADHD och Liberalerna vill ha språkförskola från två års ålder.

– De vill skapa ett samhället som är ett vi och ett dem. Om man lägger ett förslag borde de handla om hela samhället - men om man pekar ut ett specifikt område har man ju ett annat syfte, säger Maslah Omar (S).

Tjärna Ängar är ett av polisens ”utsatta områden”, men på lång sikt går kriminaliteten ner. Men området har fått en negativ klang efter flera granskningar i media. Om man klickar in på ortens förklaring på Wikipedia har någon lagt till informationen att den brukar kallas för ”Lilla Mogadishu”.

– De som bor här har höga ambitioner om att få bra jobb och skaffa sina egna hem. De som säger så vill oss illa, säger Mursal Isa. I Tjärna Ängar i Borlänge bor en tredjedel somalier.

– Jag kan inte säga att jag inte håller med henne, men det är sättet hon säger det på, säger Fardowsa Hassan, 46, som såg Magdalena Anderssons uttalande om ”Somalitown” på Tiktok.

Besviken på politiker

Fardowsa Hassan, 46, såg Magdalena Anderssons uttalande när hon bläddrade igenom Tiktok.

– Jag kan inte säga att jag inte håller med henne, men det är sättet hon säger det på, säger hon.

Hon känner sig besviken på att politiker verkar ha en syn på att personer som bor i områden som Tjärna ängar inte jobbar, inte läser SFI och att de inte kämpar.

– Folk går redan i SFI, men om de nyanlända kanske skulle få hjälp att få praktik i till exempel vården så kanske de kan jobba där sedan. De kanske tänker ”det här passar mig”.

Trivs du i Tjärna Ängar?

– Ibland. Men det passar mig ekonomiskt, jag vill flytta till centrum, men det kostar mycket mer.

När eftermiddagen sjunker in i kvällen börjar barn komma hem från skolorna, spela fotboll och leka.

Det tar bara några minuter att promenera igenom området, men Abdi Rashid kommer på sin cykel igen. Han vill säga en viktig sak om Tjärna Ängar.

– Somalier har ingenting emot att bo på samma ställe. Folk mår bra här. Man har sina nära och kära här, och det handlar om att man ska hålla ihop.

Tjärna Ängar är ett av polisens ”utsatta områden”.

Följ ämnen i artikeln