Tyskt val kan göra EU mer svenskt

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad 2021-09-27

Mycket tyder på att liberala FDP, under ledaren Christian Lindner (till vänster) och De gröna, under Annalena Baerbock (i mitten), tar plats i nästa tyska regering. Arkivfoto.

Mer klimatpolitik, men också en sparsam ekonomi. Det tyska valet kan ge ett uppsving till svenska hjärtefrågor i EU, oavsett hur regeringsförhandlingarna landar i Berlin.

I Bryssel jublas det bland både gröna och liberaler.

Oavsett om det blir socialdemokratiska SPD eller konservativa CDU som tar hand om förbundskanslersposten i Tyskland talar mycket för att De gröna och liberala FDP tar plats i regeringen.

Deras svenska partikamrater i EU-parlamentet är nöjda.

”Med gröna i regering kan Tyskland gå från broms till motor i klimatarbetet”, hälsar Jakop Dalunde (MP) via sms.

– Det valresultat vi kunde se är det bästa som kunde hända för Europasamarbetet och Sveriges del, anser kollegan Karin Karlsbro (L).

Beslut får vänta?

Även inom EU-kommissionen möts sannolikt valresultatet med nöjda miner. Visserligen finns inget given regering redan nu, vilket bäddar för utdragna förhandlingar och därmed risk för att Tyskland under tiden ser till att viktiga EU-beslut får vänta.

Å andra sidan finns just nu inga akuta tvisteämnen som snabbt behöver lösas. I mer utdragna frågor, som migrationspolitiken, råder dessutom redan ett visst vänteläge för att se hur det går i Frankrikes presidentval under våren 2022.

Viktigast för Bryssel är ändå det faktum att alla de fyra största tyska partierna är uttalat EU-vänliga. Kritikerna i ytterhögern och yttervänstern backade i stället rejält – trots att det så sent som i våras klagades ordentligt i Tyskland på hur EU hanterade coronapandemin.

Mer sparsamt?

Liberala FDP och dess ledare Christian Lindner har tydligt markerat att man gärna tar hand om finansministerposten i nästa regering. Det skapar sannolikt en viss nervositet bland de länder och politiker som gärna vill se fler gemensamma EU-lån och storsatsningar i stil med fjolårets gigantiska coronastödpaket.

Lindner vill i stället snabbt komma tillbaka till EU:s hårda budgetregler – något som även gillas av exempelvis Sveriges finansminister Magdalena Andersson (S) och flera andra av EU:s mer sparsamma medlemsländer.

”Stark riktning”

Från svenskt S-håll betonas ändå främst glädjen över framgångarna för systerpartiet SPD.

– Tyska folket har röstat fram en rödgrön riktning och jag är naturligtvis extra glad över att socialdemokraternas förbundskanslerkandidat Olaf Scholz är en stor och klar vinnare. Jag ser ju att vi stärker relationerna med Tyskland om vi får en koalition som bygger på socialdemokraterna, de gröna och liberalerna. Då är det en väldigt stark riktning för framtiden, säger EU-parlamentsledamoten Heléne Fritzon (S).