Hostmedicin meningslöst: ”Är hokus pokus”

Beatrice Nordensson/TT

Publicerad 2021-11-15

Varje år köper svenskarna olika mediciner mot hosta för omkring 300 miljoner kronor – helt i onödan.

– Alla receptfria produkter som säljs mot hosta är hokus pokus, säger läkaren och forskaren Lennart Hansson vid Lunds universitet.

Förkylningssäsongen är här och med den förkylningshostan som ofta är förenad med segt slem, luftvägssymtom och feber. Även om åkomman inte är livshotande kan det vara nog så tröttsamt med hosta som stör nattsömn och vardagsliv.

När hostan och slemmet slår till ligger det nära till hands att bege sig till apoteket för att köpa slemlösande eller hostdämpande medicin för att mildra plågan. Men enligt läkaren och forskaren Lennart Hansson vid Lunds universitet är det helt onödigt. Medicinerna fungerar helt enkelt inte.

– Jag har sagt det år ut och år in. Det är helt meningslöst. Alla receptfria produkter som säljs mot hosta på apotek, eller någon annanstans, är hokus pokus, säger Lennart Hansson.

Mycket vätska gör mer nytta än hostmediciner vid förkylning. Arkivbild.

Funkar inte

Han säger att man kanske kan uppleva att det känns lite fräschare i luftvägarna eller munnen om man tar en halstablett ”eller vad som helst”. Men det finns ingen slemlösande effekt av det.

– Ett läkemedel som du sväljer ner i magen och sedan ska det plötsligt av någon konstig anledning förflytta sig just till luftvägarna och lösa upp slemmet. Nej, det funkar inte, säger han.

Region Stockholms expertgrupp för lung- och allergisjukdomar skriver i information riktad till läkare och sjukvårdspersonal att det i stort sett saknas evidens som stöder nyttan av hostmediciner vid hosta i samband med luftvägsinfektion. De skriver att de studier som finns är få och små och visar i vissa fall motstridiga resultat.

Samma sak gäller även de vanligast receptbelagda hostmedicinerna som Mollipect och Cocillana-Etyfin som man kan få utskrivet av läkare.

– Doktorn föreskriver ju i regel någon form av hostmedicin bara för att tillfredsställa patienten. Och då kommer vi till vad placebo betyder. Det betyder ”jag ska behaga” – det är exakt vad det betyder. I stället för att föra diskussionen med patienten och säga att det inte finns något som hjälper, och patienten kanske blir sur, så säger man: ”Du får lite Mollipect”, säger Lennart Hansson.

Fördelat på försäljningssätt, miljoner kronor (ex moms).

Låt det vara

TT: Men om patienten tror att det ska hjälpa kanske det gör någon nytta ändå?

– Ja, men självklart. Och eftersom det inte är speciellt dyra läkemedel och de flesta hostmediciner i dag inte ingår i läkemedelsförmånen har det inte så stor praktisk betydelse. Vi belastar inte sjukvården med så vansinnigt mycket.

Men vad ska då den förkylningshostande göra för att må bättre om det inte finns mediciner som hjälper?

– Om man har en av de vanligaste övre luftvägsinfektionerna med slem så tycker jag att man bara ska låta det vara. Det är en tanke med hostan och att du ska mobilisera slemmet som finns i luftvägarna. Det ska inte ligga kvar i luftvägarna för då gör det egentligen mera skada än om du hostar upp det. Och om man vill hitta något slemlösande så är det vätska. Drick ordentligt – honungsvatten, kamomillte eller vad som helst som kan vara trevligt.

Följ ämnen i artikeln