Försäkringskassan gav Peter 2,1 miljoner – av misstag

Publicerad 2013-09-18

Skuldsätts för livet

Peter Åkerdahl fick ett brev från Försäkringskassan som berättade att han var skyldig 2,1 miljoner kronor.

Peter Åkerdahl fick pengar från Försäkringskassan i tio år.

Då kom katastrofbrevet: Han var skyldig myndigheten 2,1 miljoner kronor.

Försäkringskassan erkänner misstaget – men kräver ändå tillbaka pengar.

Peter Åkerdahl fick pengar från Försäkringskassan i tio år.

Då kom katastrofbrevet: Han var skyldig myndigheten 2,1 miljoner kronor.

Försäkringskassan erkänner misstaget – men kräver ändå tillbaka pengar.

Peters historia börjar med måleri. 1998: Målaren Peter Åkerdahl, 40, upptäcker eksem som visar sig vara kontaktallergi – karriären är över i halvtid. Istället får Peter livränta av Försäkringskassan; ett slags bidrag som fyller hålet efter inkomsten man förlorat på grund av arbetsskada. Under kommande år utbildar Peter sig till personlig assistent via Komvux och börjar jobba deltid.

”Så jävla sjukt”

15 år senare ångrar sig Försäkringskassan – myndigheten menar att Peter inte haft rätt till några pengar sedan januari 2002 och därmed fått 2 141 903 kronor i felaktiga utbetalningar.

– Det är så jävla sjukt så det finns inte. De betalar mig i elva år, sen hör de av sig och vill ha tillbaka alltihop, säger Peter.

Under Peter Åkerdahls relation till Försäkringskassan har hans rätt till bidrag aldrig kontrollerats. Själv menar han att han lämnat in information om inkomstförändringar vid några tillfällen men aldrig ifrågasatts av myndigheten.

Erkänner misstaget

"... det är Försäkringskassan som har orsakat den felaktiga utbetalningen", står det i brevet från myndigheten. Därför har skulden skrivits ned till 713 967 kronor.

Linus Nordenskär är verksamhetsutvecklare på Försäkringskassan och arbetar med kontrollen av utbetalningar, han menar att myndigheten tvingas balansera kraven på att ta tillbaka skattepengar som betalats ut felaktigt – och den "personliga tragedin" som stora skulder innebär för betalningsmottagare:

– Det är väldigt få som får ett återkrav på mer än sjuhundratusen i livränta.

Livslång skuld

Senast i år har Högsta förvaltningsdomstolen tagit en person i försvar efter att Försäkringskassan krävt tillbaka hundratusentals kronor.

Erika Ejderhamn Roupé, chefsjurist på Unionen, har företrätt privatpersoner som krävts på hundratusentals kronor av Försäkringskassan och menar att myndigheten borde skriva av skulder som beror på att de själva gjort fel:

– Man får inte glömma bort att det är en enskild individ som står mot en stor myndighet. Det är en skuld han får leva med resten av sitt liv. Många ser det här som att det är bedragare, men i de flesta fall är det människor som förlitat sig på en myndighet och den expertis de har, då ska det inte vara så att de betalat ut två miljoner kronor felaktigt.

Överklagar

Tidigare i år fattade Högsta förvaltningsdomstolen beslut i ett ärende där Försäkringskassan krävde tillbaka pengar från åtta års utbetalningar av livränta. Där fick privatpersonen rätt och domstolen menade att Försäkringskassan, som inte kontrollerat fallet en enda gång under åren mannen fått bidrag fick skylla sig själv.

Peter Åkerdahl hävdar bestämt att han agerat i god tro och vill inte bli skuldsatt resten av livet på grund av Försäkringskassans misstag. Nu ska han överklaga:

– Jag jobbar inte på Försäkringskassan, det här borde de ha haft koll på. Man får inte behandla folk så här.