Ex-ministerns superpension: 11 miljoner

Publicerad 2013-09-19

Hett byte på arbetsmarknaden – men får pension vid 50 års ålder

SKILDA VÄGAR Gunilla Carlsson och Fredrik Reinfeldt samarbetade redan i MUF där de var ordförande och vice ordförande. Du splittras de när Carlsson lämnar Riksdagen.

Gunilla Carlsson (M) avgick efter 6,5 år som biståndsminister.

Nu har hon rätt till 15 år av månadsutbetalningar från riksdagen.

Totalt kan Gunilla Carlsson få 11 miljoner skattekronor utan att arbeta en dag mer i sitt liv.

Före detta biståndsministern Gunilla Carlsson avgick i rätt tid för att tjäna så mycket pengar som möjligt på avgången.

Nu kan hon räkna med ett års heltidslön i avgångsvederlag och sedan 58 000 kronor i månaden fram till ålderspensionen. Gunilla Carlsson är 50 år.

Pension till pensionen

Vad Gunilla Carlsson ska göra nu är oklart, hon lämnar riksdagen, samtidigt har hon kvar den oavlönade posten som Moderaternas vice partiordförande. Men Carlsson har inget att oroa sig för – hon kan räkna med närmare elva miljoner kronor i avgångsvederlag och statsrådspension som månatliga utbetalningar fram till den faktiska ålderspensionen.

Trygghet

Statsrådspensionen infördes för att göra högt uppsatta politiker mer självständiga och kompensera för att ministrar inte har någon anställningstrygghet.

Kraven på att få statsrådspension är att man ska ha fyllt 50 och tjänstgjort minst 6 år som minister eller generaldirektör. Därmed avgick Gunilla Carlsson i rätt tid – hon bockade av sitt sjätte år som minister i höstas och fyllde 50 tidigare i år – nu har hon rätt till 58 146 kronor i månaden – i 14 år. Men först får hon 121 000 kronor i månaden i ett års avgångsvederlag. Slutnotan för skattebetalarna blir 11,2 miljoner kronor till en arbetslös ex-minister – utan krav på att hon söker jobb eller deltar i arbetsmarknadsåtgärder.

”Mycket attraktiva”

Trots att statsrådspensionen är till för att underlätta ex-ministrarnas återgång till övriga arbetslivet har de flesta högt uppsatta politiker lätt att hitta jobb utanför politiken. Gunilla Carlssons kollega, före detta försvarsminister Sten Tolgfors, är en i raden av toppolitiker som tar välavlönade jobb i PR-branschen.

När Aftonbladet ringer politiskt inriktade PR-byrån Rud Pedersens vd Morten Rud Pedersen menar han att Gunilla Carlsson skulle ha lätt att få jobb i PR-branschen:

– Hon skulle vara väldigt värdefull. Hon har en oerhört stor vetskap om de politiska strukturerna och hur folk kan tänka sig att fatta olika beslut.

Ska hon börja hos er?

– Det kan jag aldrig tänka mig, vi har så gott om moderater. Just nu söker vi sossar.

Hur attraktiva är avgångna politiker i PR-branschen?

– Mycket attraktiva.

Om Gunilla Carlsson börjar arbeta med något annat dras hennes nya lön av från statsrådspensionen. Men företag kan hon driva utan att pengaflödet från staten minskar:

Tjänar miljoner

2009 avgick tidigare finansministern Pär Nuder och startade eget företag. 2010 och 2011 gick hans företag med 16,1 miljoner i vinst – samtidigt fick han hundratusentals kronor i statsrådspension.

– Det är inte så moraliskt riktigt att göra så, men det finns inget som hindrar det än så länge, säger en anställd på Statens Pensionsverk som sköter utbetalningarna till ex-ministrarna.

Aftonbladet har sökt Gunilla Carlsson för att höra hur hon ser på sin framtid, utan att få svar, men Moderaternas pressekreterare Henrik Sjöström låter meddela att Gunilla Carlsson blir kvar som vice ordförande i partiet tills vidare.

– Hon meddelade enbart sin avgång som statsråd.

Enligt Sjöström får Gunilla Carlsson ingen ekonomisk ersättning för sin post i partiet. Därmed kan hon få statsrådspension och arbeta för regeringspartiet samtidigt.

Gunilla Carlsson

1963 Föddes i Höör, Skåne. Uppvuxen i Vadstena, Östergötland där hon fortfarande är skriven.

1989 Blev som 26-åring ledamot av kommunalfullmäktige i Vadstena och Moderata ungdomsförbundets styrelse

1984–1994 var hon verksam som revisor respektive ekonomichef för ett mindre företag, men sade upp sig för att arbeta politiskt. I samband därmed kandiderade hon till Europaparlamentet, medan hon var politisk handläggare på Moderaternas riksdagskansli

1990–1995; de sista tre åren som dess vice ordförande medan Fredrik Reinfeldt var ordförande.

2002 Riksdagsledamot för Moderaterna.

2006 Alliansen vinner valet och Gunilla Carlsson blir utnämnd till biståndsminister i Reinfeldts regering

17 september 2013 – Gunilla Carlsson avgår som biståndsminister.