”Jobbigt ta hand om barnen på hösten”

Publicerad 2013-10-11

Utredningen om morden på de två barnen som brändes inne på Dalarö av sin pappa ger en allt tydligare bild av händelseförloppet.

Den 40-årige, misstänkte pappan medverkar fullt ut i förhören, och har berättat om tankarna som föregått dådet.

– Han har tyckt att det varit jobbigt att ta hand om barnen nu på hösten när det är dåligt väder, säger en källa.

 Åklagaren Henrik Attorps är återhållsam med detaljer men är ändå nöjd med hur ärendet utvecklas.

– Förhören går bra, utredningen går framåt och jag ser fortfarande utredningsläget som gott, säger han. Men det kvarstår fortfarande en hel del.

Flera personer ska förhöras och några ska höras igen. Den tekniska undersökningen ska också sammanställas.

Efter gripandet på Öland, där pappan försökt begå självmord genom att skära sig i handlederna, fördes han till rättspsyk vid Huddinge sjukhus.

”Han ville inte leva”

I måndags ska han flyttats till häktet i Huddinge men fick efter en kortare tid återföras till rättspsyk igen – till en avdelning med ständig bevakning.

– Han befinner sig nu på en högsäkerhetsavdelning, säger en källa. I början sa han inget mer än att han inte ville leva. Nu är han mera meddelsam.

Enligt Aftonbladets källor håller mannen fast vid sin förklaring att dådet var riktat mot exfrun, som en hämnd mot henne.

– Han har mått dåligt efter skilsmässan och upplever att exfrun tyckt att han tagit hand om barnen för litet. Han tycker själv att det gått bra under sommaren, men nu när det är höst och dåligt väder har det varit jobbigare.

Pappans försvarare, advokat Sargon de Basso, uppger att pappans önskan om att ta sitt liv finns kvar som tidigare. Och att det var nära att det slutat strax innan han greps.

– Hade det inte varit för vissa tillfälligheter så hade det fullbordats, det vågar jag påstå, säger Sargon de Basso. Det var en ren tillfällighet att han överlevde. Bland annat berodde det på polisens ingripande.

Hur lång tid i förväg hade han planerat detta?

– Det egna självmordet – många år. Det har varit konkret. Orsaken kommer säkert att klarläggas i de rättspsykiatriska utredningarna. Men det är vissa händelser, trauman, i hans uppväxt, tror jag, som har spelat in mycket när det gäller hans psykiska illamående.

Vad var det som utlöste det hela nu?

– Det är en serie av olika omständigheter som har gjort att han till slut inte har sett någon annan utväg än att ta sitt eget liv.

Men varför måste barnen följa med?

– Det är någonting som kom upp i ett senare skede. Det finns en viss förklaring till det, ett så att säga utifrån hans perspektiv, resonemang kring det hela. Men han såg hela det förhållandet, att han han skulle ta sig själv av daga, som en befrielse, att han äntligen skulle slippa den här världen. Och i den vevan ville han ta med sig barnen också.

Sargon de Basso vill inte bekräfta att dådet kan förklaras med att pappan haft tankar på hämnd.

– Jag har inte uppfattat det som det primära syftet med det utvidgade självmordsförsöket. Det primära syftet var att han skulle ta sitt eget liv. Sedan ändrades den planen till att innefatta även barnen.

Sinnesundersökning pågår

Tanken var att även pappan skulle avsluta sitt liv i huset på Dalarö.

– Vid själva gärningen ändrades den saken till att han skulle göra det i två moment. Efter bränningen bestämde han sig för att ta sitt liv på Öland men han har ingen anknytning dit sedan tidigare.

Att det blev just Öland var ett slumpartat val. Det är svårt att förklara precis som många andra omständigheter i fallet.

– Så man ska nog inte söka en logik i varje delmoment, säger Sargon de Basso

I slutet av nästa vecka kommer en omhäktningsförhandling att hållas om inte pappan går med på sitt sitta häktad ytterligare en period. Då ska också den lilla sinnesundersökningen vara klar och redovisas för domstolen.