Obama förbereder attack – Ryssland rustar

Publicerad 2013-09-07

Pressen på Barack Obama ökar allt mer i Syrienfrågan.

Utrikesminister John Kerry träffade i dag EU:s utrikesministrar för att söka stöd i ett väpnat angrepp.

En amerikansk attack kan komma redan nästa vecka.

– Nationens ära står på spel,  säger USA-kännaren Erik Åsard till TT.

Under G20-mötet i St Petersburg i veckan var det endast Italien, Spanien, Storbritannien och Frankrike av EU-länderna som skrev under ett uttalande som krävde en stark reaktion mot Syrien.

För att öka stödet för ett militärt ingrepp reser USA:s utrikesminister John Kerry under helgen runt i Europa.

EU:s utrikesministrar eniga

I dag deltog Kerry i ett möte med 28 av EU:s utrikesministrar i Vilnius i Litauen. Sveriges utrikesminister Carl Bildt är en av deltagarna och en av dem som anser att det är nödvändigt att invänta FN-inspektörernas rapport.

– Indierna, brasilianarna, kineserna och andra tycker inte amerikansk underrättelseinformation är tillräcklig, och det är den värld vi lever i, säger Bildt enligt AFP.

Efter mötet läste EU:s utrikesminister Catherine Ashton upp ett gemensamt uttalande från medlemsländernas utrikesministrar. De har nu enats om att peka ut Assad-regimen som ansvarig för gasattacken, men vill inte stödja USA i en militär attack mot landet.

Kerry kommer under helgen fortsätta till Frankrike och sedan vidare till London.

Krigsfartyg i Medelhavet

Ryssland har motsatt sig en militär intervention från USA i Syrien. Och för att markera sin ställning samlar Vladimir Putin nu allt fler militärfartyg i Medelhavet.

Putin har tidigare sagt att han kommer stödja Syrien vid en eventuell attack.

Samtidigt kämpar Barack Obama med hemmaopinionen. Barack Obama har vänt sig till kongressen för att få deras godkännande av en militär attack. Nu meddelar republikanernas ledare i representanthuset, Eric Cantor, att en omröstning kan dröja upp till två veckor. Schemat är pressat och Cantor konstaterar att det krävs en omfattande debatt innan en omröstning.

Enligt en undersökning som Washington Post har gjort står hittills bara 25 ledamöter i representanthuset bakom en USA-ledd attack. 224 ledamöter skulle enligt undersökningen i dagsläget rösta nej och 184 har fortfarande inte bestämt sig, skriver TT.

Möjlig attack i veckan

Men det spelar ingen roll, enligt USA-kännaren och professor emeritus Erik Åsard. Han tror att en attack kommer att inledas långt innan omröstningen når representanthuset. Efter att senaten röstat, vilket väntas ske i veckan, kommer Obama inleda ett militärt ingripande mot Syrien, tror Åsard.

– Så var det förra gången, vid krisen i Kosovo 1999. Då röstade senaten för ett ingripande och president Clinton började bomba redan dagen efter omröstningen, säger Åsard till TT.

Men även om Obama får ett nej i senaten kommer han att ingripa, säger Åsard.

– Han har bundit upp sig. Nationens ära står på spel och likaså USA:s supermaktställning.