Ökad risk för inbördeskrig

Stormningen har inte löst ett enda av de grundläggande stridsämnena

Sucken av lättnad hann knappt dras förrän våldsspiralen började snurra på nytt.

Vad som först såg ut som en seger för regimen kan visa sig vara ett fall av ur askan i elden.

Risken för inbördeskrig har snarast ökat.

Stormningen av rödskjortorna blev en seger för sittande premiärminister Abhisit. Operationen resulterade inte i det totala blodbad många fruktat.

Men istället för att lugna ner sig verkar konflikten ha tagit ny fart.

Rödskjortorna är tveklöst stukade. Ett antal av deras ledare är gripna och ställs förmodligen inför rätta. Att de av myndigheterna kallas "terrorister" ger en fingervisning om att domarna kan bli hårda.

Men rörelsen är långtifrån knäckt. Risken för inbördeskrig långtifrån över.

Det räcker med att titta på TV-bilderna av hur Bangkok brinner för att inse det. Scenerna påminner om New York efter terrordåden 11 september. Även ute i landet brinner det.

Ingen vet var det kan sluta.

Maktkamp

"Väntade efterskalv", kallade en av regeringens ministrar bränderna. Kanske har han rätt.

Men även om det tack vare utegångsförbudet lugnar ner sig kommer striden mellan regeringen och rödskjortorna att fortsätta. Av det enkla skälet att inga av de grundläggande stridsämnena är lösta.

Dagens situation är resultatet av år av strider mellan gulskjortorna och rödskjortorna. En maktkamp mellan den traditionella makteliten och landets uppvaknade nya politiska kraft, den stora massan av fattiga bönder och arbetare.

Rödskjortorna demonstrerar inte längre på Bangkoks gator men de har fortfarande många miljoner människor bakom sig.

Förbannade

Människor som är genuint förbannade över att de blivit bestulna.

Först störtades den folkvalde Thaksin Shinawatra i en militärkupp 2006. Sedan ogiltigförklarades rödskjortornas valseger 2007.

De fattiga vann men eliten trixade för att slippa lämna i från sig makten.

Dagens thailändska regering är inte folkvald. Den är civil på utsidan men militär på insidan.

För att lugna ner känslorna och undvika en ny våldsspiral måste regeringen nu göra allvar av det löfte som man drog tillbaka för några dagar sedan. Hålla nyval före årets slut.

Valet i sig löser inte problemen men det är en förutsättning för att kunna gå vidare. Alternativet är att Thailand fortsätter vara en märklig korsning av militärdiktatur och låtsasdemokrati.

Halshuggs

Thailändarna behöver inte blicka långt för att se hur ett "worst case scenario" ter sig. I landets tre sydligaste provinser pågår sedan mer än tio år ett lågintensivt terrorkrig.

Lärare, buddistmunkar och poliser halshuggs eller sprängs i luften. Terrorn lurar ständigt runt hörnet, lika oberäknelig som en svensk sommar. Myndigheterna svarar med motterror.

Problematiken i södra Thailand är en helt annan. Området är i huvudsak muslimskt och militanta muslimska grupper vill ha självstyre. Men taktiken kan lätt överföras på resten av landet.

Stora värden står på spel. Hur många turister reser till ett Thailand i inbördeskrig? Landet kan gå miste om en av sina viktigaste inkomstkällor.

Ett av Sydostasiens mest stabila länder börjar se rätt skakigt ut.

När får vi se Thailand le igen?