Stort bildextra: Så minns vi bröllopet

Publicerad 2016-06-19

Kungabröllopet den 19 juni 1976 förtrollade en hel värld.

En halv miljard tv-tittare såg hur den unge, snygge kungen gifte sig med den vackra flickan av folket.

Som en sagodrottning, i en elfenbensvit Dior-klänning med ett flera meter långt släp, skred bruden fram mot altaret. Trots att 500 miljoner tv-tittare följde varje steg hon tog var hon inte nervös. Just där och då hade den 32-åriga Silvia Sommerlath bara ögon för mannen vid hennes sida.

– Jag var upprymd, men jag kände samtidigt en inre ro och harmoni. Det var som om jag var ensam i världen med min blivande man. Omgivningen fanns inte, berättar drottning Silvia i boken Bilder ur mitt liv av Charles Hammarsten och Elisabeth Tarras-Wahlberg.

– Om jag ska vara helt ärlig så hade jag faktiskt inte en tanke på att jag också blev drottning den där dagen, säger Silvia i boken Drottning Silvia av Christina Magnergård Bjers.

Vigseln mellan den 30-årige kung Carl XVI Gustaf och fröken Silvia Sommerlath var det första kungabröllopet i Sverige sedan 1797, då den 21-årige Gustav IV Adolf (kungens farfars morfars morfar) gifte sig med den 16-åriga prinsessan Fredrika av Baden.

Storkyrkan i Gamla stan hade smyckats med vira syrener, blåklockor och röda Silviarosor, som tagits fram till den nya drottningens ära. Tidigt på morgonen hade Erik XIV:s och Lovisa Ulrikas kronor hämtats från Skattkammaren och förts till kyrkan där de placerats på varsin sida om altaret. Bland de cirka 1200 gästerna i kyrkan fanns brudens föräldrar Alice och Walther Sommerlath, kungens systrar; prinsessorna Birgitta, ­Désirée, Christina och Margaretha samt prins Bertil med sin livskamrat Lilian Craig. Dessutom var förstås en lång rad kung­ligheter, statsöverhuvuden och andra ­prominenta gäster på plats.

Vigselakten förrättades av ärkebiskop Olof Sundby som bar en skrud från Adolf Fredriks kröning 1751. Silvia tittade hela tiden Carl Gustaf djupt i ögonen medan

hon lovade att älska honom i nöd och lust och hon närmast viskade fram sitt ”ja”.

Efter ceremonin gick kungen och drott­ningen hand i hand ut till den väntande hästanspända kortegevagnen. 180 000 ­människor trängdes längs Stockholms gator, broar och kajer för att hylla det nya kungaparet under deras färd genom den för­sommarvackra huvudstadens centrala delar. Sista delen av resan gick över vattnet från Skeppsholmen till Skeppsbron i den anrika slupen Vasaorden. Kajen hade förvandlats till en blomsteräng och ståthållaren Sixten Wohlfahrt välkomnade de nygifta hem till Stockholms slott.

Till sist kom kungen och Sveriges nya drottning ut på slottsbalkongen ovanför Lejonbacken och tog emot den väntande folkmassans jubel.