Allvarligt läge – som snabbt kan eskalera

Publicerad 2016-02-20

Turkiet står vid avgrundens rand.

Landet skakas av blodiga terrordåd, är indraget i inbördeskrig i de kurdiska delarna och riskerar att dras allt djupare in i kriget i Syrien.

Den 17 februari skakades Turkiets huvudstad Ankara av ännu ett blodigt terrordåd. Minst 28 människor dödades när en bilbomb exploderade intill en buss med militärer.

Den turkiske premiärministern Ahmet Davutoğlu pekade snabbt ut den kurdiska YPG-gerillan i Syrien som skyldig, men den USA-stödda gruppen förnekar ansvar.

Samtidigt har Turkiet blivit en krutdurk. Inbördeskriget med PKK-gerillan blir allt blodigare. Hundratals människor har dödats de senaste månaderna i landets sydöstra delar.

Utöver det håller Turkiet på att dras in allt djupare i kriget i Syrien. Redan nu beskjuts grannlandet med artilleri och stridsflyg.

”Kriget kommer intensifieras”

– Jag tror att nu när gruppen med påstådda kopplingar till PKK tagit på sig ansvaret, kommer kriget inne i Turkiet att intensifieras. Turkiet kommer även att trappa upp angrepp mot kurdiska mål i Syrien, säger Idris Ahmedi, statsvetare vid Försvarshögskolan.

Han får medhåll av Aras Lindh, analytiker på Utrikespolitiska institutet:

– Bombattentatet i Ankara riskerar att förvärra säkerhetsläget och skapa ytterligare spänningar mellan partier och folkgrupper, säger han.

Turkiet har på kort tid gjort sig ovän med flera grannländer och tidigare allierade. Något som Lindh delvis kopplar till vad han anser vara president Erdogans storhetsvansinne.

– Han vill ändra landets grundlag så att presidenten får mer makt. För det krävs större politiskt stöd. Något han hoppas kunna få när säkerhetsläget försämras.

Den turkiska regeringen har kopplat terrordådet i Ankara till syriska kurder. Kan man vara säker på att de talar sanning?

– Man ska vara försiktig med konspirationsteorier, men det är viktigt att fråga sig vilka intressen Turkiet har av att det framstår som det, säger Lindh.

Försöker stärka sin position

Turkiet fördömer terrorgruppen IS, samtidigt som det finns uppgifter om att IS-krigare fått passera vid turkiska landsgränser och att man köper olja av IS. Enligt Idris Ahmedi använder flera stater IS och hotet från gruppen som förevändning för att stärka sin position för andra syften.

– Mot den bakgrunden är det inte överraskande att Turkiet skulle dra nytta av IS.

Ahmedi menar att det är troligt att Turkiet nu trappar upp sina militära angrepp mot kurdiska mål i Syrien. Något som komplicerar kriget i Syrien ytterligare eftersom Ryssland förmodligen kommer att agera mot Turkiet.

– Det som hittills varit ett ställföreträdande krig mellan externa aktörer kan eskalera till en direkt konfrontation, säger han.

Följ ämnen i artikeln