Polis i Oklahoma sköt obeväpnad svart man till döds

Publicerad 2016-09-20

Terence Crutcher, 40, håller händerna ovanför huvudet och ser ut att gå lugnt mot sin bil. Då öppnar polisen eld – och skjuter ihjäl honom.

Den senaste av en lång rad polisskjutningar mot svarta har väckt stark vrede i USA.

– Min bror har dött på grund av oaktsamhet, inkompetens och okänslighet, säger mannes syster.

Polis i Tulsa, Oklahoma, var på utryckning i ett annat ärende när de upptäckte Terence Crutchers bil på motorvägen. På grund av ett motorproblem hade fordonet blivit stående mitt i körbanan.

På polisens egna videofilmer från händelsen syns hur den svarta 40-åringen går mot sin bil med händerna ovanför huvudet. Flera poliser följer efter honom. Plötsligt avlossar en polis sitt vapen, och Terence Crutcher segnar ner på gatan.

”Hade inget vapen”

Enligt de första uppgifterna från polisen förklarades Crutcher död på sjukhus. Men hans advokat har senare hävdat att han avled på platsen.

– Terence dog där på gatan i sitt eget blod, utan att få någon hjälp, säger ombudet Damario Solomon-Simmons, enligt Huffington Post.

På polisens filmer verkar det som att det dröjer omkring två minuter innan patrullen börjar ge första hjälpen åt den skjutne mannen.

– Vi såg att Terence inte hade något vapen. Vi såg att Terence inte gjorde några hastiga rörelser. Vi såg att han inte var aggressiv. Vi såg att han inte sträckte sig in i bilen eller angrep poliserna, säger Damario Solomon-Simmons.

Många skjutningar

Polisen har varit fåordig om detaljer kring skjutningen. Chuck Jordan, polischef i Tulsa, har dock försäkrat att händelsen kommer att utredas noggrant.

– Jag lovar vårt samhälle, alla er och människor i hela landet som följer det här att rättvisa kommer att skipas, har han sagt på en presskonferns.

Detta är den senaste av en lång rad uppmärksammade polisskjutningar mot svarta i USA. I somras sköts 37-årige Alton Sterling ihjäl av polis i Baton Rouge, Louisiana. Den händelsen ledde till omfattande protester.

I Oklahoma har 19 människor dödats av poliser hittills i år, enligt Huffington Post.

Följ ämnen i artikeln