240 kr mer i månaden

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-11-07

Saftiga hyreskrav från allmännyttan i Stockholm

Över 240 kronor mer i månaden för en normal trea.

Saftiga krav kommer i dag från de allmännyttiga bostadsbolagen i Stockholm.

Det handlar om hyran nästa år för 110 000 lägenheter.

"OBEGRIPLIGA HÖJNINGAR" Steve Whitton är ensamstående med sonen Edward, 11, och tycker att det har gått slentrian i hyreshöjningar. - Man vet inte längre varför de höjer hyrorna med ungefär 2 procent varje år. Ännu mindre varför de plötsligt måste dubbla det, säger han. Grannen Wynn Maclean bor med sin dotter i en trea på 70 kvm. Förra hösten sa hon upp sig från sitt arbete för att plugga, men om hyran höjs kraftigt är det osäkert om hon kan fortsätta.

De tre stora företagen Svenska Bostäder, Stockholmshem och Familjebostäder har nu lämnat sina krav på höjningar från och med den 1 januari 2002, uppger Sune Dahlqvist, förhandlingschef i Stor-Stockholms hyresgästförening.

Jämfört med de senaste åren är det rena chockhöjningen, mellan 4,6 och 5 procent.

- Vi går givetvis inte med på så kraftiga höjningar men hyresmanglingen lär bli väldigt tuff, säger Sune Dahlqvist. En stor del av kraven faller på kommunala taxehöjningar, som vi inte bara kan förhandla ner.

Hård strid i fjol

Kraven kan ses mot bakgrund av årets genomförda hyreshöjningar i hela landet. 320 kommunägda bostadsföretag med drygt 860 000 lägenheter höjde med i snitt endast 1,3 procent.

280 000 lägenheter fick oförändrad hyra. I fyra företag med drygt 7 800 lägenheter sänktes faktiskt hyrorna.

I Stockholm blev hyresstriden hård sedan hyresgäströrelsen och socialdemokraterna protesterat mot att den borgerliga majoriteten i Stadshuset "stulit" fyra miljarder av allmännyttans pengar och placerat dem i stadens eget moderbolag.

Förhandlingarna strandade och gick till parternas hyresmarknadskommitté.

Hyrorna höjdes sedan 1 juli 2000 med 80-90 kr/mån för en normal trea på 77 kvm, sedan ytterligare någon hundring från 1 januari 2001. Hyresgästerna slapp ett halvårs retroaktiv hyreshöjning.

- Nu är alltså kraven ännu högre, säger Sune Dahlqvist. I vårt område kräver dessutom Telgebostäder i Södertälje 32 kr/kvm/år (+4,5 procent), vilket blir 205 kronor mer i månaden för normaltrean.

Höjda taxor

Den sänkta fastighetsskatten borde slå igenom på hyran. Men sänkningen har i stort sett ätits upp av höjningarna av energibeskattningen, konstateras i en rapport från Hyresgästernas riksförbund.

Och många kommuner höjer taxorna för fjärrvärme, vatten/avlopp och sophämtning, vilket drabbar hyrorna.

Så mycket vill bolagen höja hyran

Följ ämnen i artikeln