Lottovinst istället för kontrollanter – här är hyllade förslaget till Västtrafik

Uppdaterad 2015-06-04 | Publicerad 2015-06-03

Istället för att straffa tjuvåkare borde Västtrafik dela ut lottovinster till resenärer som kan visa upp ett giltigt färdbevis, enligt en ny video.

– Det är enklare att belöna istället för att straffa, säger Fredrik Ganslandt på Hey it’s Enrico Pallazzo, företaget som ligger bakom idén, till Aftonbladet.

Efter fredagens händelse, när en busschaufför blev nedbrottad och handfängslad av biljettkontrollanter växer ilskan mot Västtrafik.

Några av alla tusentals som reagerat är Göteborgsbaserade Kommunikationsbyrån Hey it’s Enrico Pallazzo – som kommit på en lösning för att skapa bättre stämning.

Vill lösa problemet

Varje år lägger Västtrafik miljoner på biljettkontrollanter. En orimligt hög summa som borde kunna gå till något bättre än att skapa dålig stämning, enligt Fredrik Ganslandt på Hey it’s Enrico Pallazzo.

Så de har kommit på en lösning på problemet.

Dela ut vinster istället för straffavgift

Istället för att kontrollanter ska jaga tjuvåkare ska det fungera som ett lotto – där "Kontrollotto" ska dela ut en lottovinst till slumpmässigt utvalda resenärer, där ett giltigt färdbevis ska fungera som lott. Vinsten ska ligga på 5 000 kronor och ibland så mycket som 100 000. Dessutom ska det förekomma en årlig utlottning där vinsten ska ligga på 1 000 000 kronor, bland de som har registrerade månadskort.

– Det är enklare att belöna istället för att straffa, säger Fredrik Ganslandt till Aftonbladet.

"De får gärna höra av sig om de är intresserade"

Enligt Fredrik Ganslandt är Västtrafik ett svagt varumärke med riktigt låg popularitet, som skulle vinna på att byta sitt kontrollsystem.

– Eftersom att folk faktiskt hatar dem så ställer jag mig helt bakom idén på att köra med lotto istället för straffavgift.

Tror du att det skulle vara genomförbart?

– Ja alltså vi har ju gjort ett case innan vi gjorde filmen. Vi har räknat på det och jag tror helt klart att det skulle vara genomförbart.

Kommunikationsbyrån har inte pitchat idén för Västtrafik men Fredrik hälsar att de är välkomna att höra av sig om de skulle vara intresserade.

Följ ämnen i artikeln