”Till viss del självförvållat”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-02-28

Lidingö tillbakavisar Södertäljes kritik

Södertälje blöder ekonomiskt.

Trots det fick man ta emot 17 gånger fler flyktingar än rika Lidingö och Täby.

– Till viss del är det självförvållat, säger Paul Lindquist (m) på Lidingö.

Södertälje går på knäna ekonomiskt. Samtidigt tog man förra året emot överlägset flest flyktingar i länet, 1 312 stycken. Täby och Nacka, som gick plus med över 100 miljoner kronor, tog emot 50-80 stycken.

– Det är förjävligt att de rika kommunerna inte tar sitt ansvar, säger Anders Lago (s), kommunstyrelsens ordförande i Södertälje.

I dag har flyktingar rätt att bosätta sig vart de vill vilket gör att de flesta söker sig till släkt och landsmän. Detta vill Södertälje kommun ändra på.

– Vi kan inte ta emot fler flyktingar eftersom vi inte kan ge dem det värdiga bemötande de förtjänar, säger Anders Lago.

Frågan utreds nu på regeringsnivå, berättar migrationsministern Tobias Billström (m).

– Det här handlar om hur man ska få folk att flytta dit jobben och bostäderna finns. De flyktingar som kommer hit måste direkt få höra hur viktigt det är att de klarar sin egen försörjning, säger Billström till Punkt SE.

Så svarar Täby och Lidingö

TÄBY

2007: +150 miljoner kronor, tog emot 50 flyktingar.

Leif Gripestam.

Leif Gripestam (m), kommunstyrelsens ordförande:

– Vi tar vårt ansvar på jobbfronten och ordnar praktikplatser åt flyktingar. Bostadsfrågan är svår, det är för dyrt att bygga hyresrätter.

LIDINGÖ

2007: +111 miljoner kronor, tog emot 64 flyktingar.

Paul Lindquist.

Paul Lindquist (m), kommunstyrelsens ordförande:

– Till viss del är det självförvållat. Södertälje hade för några år sedan lägenheter som stod tomma. Då tog man emot mycket invandrare. Vi försöker hjälpa till genom att erbjuda praktik och jobb här.