”Usch, det här är ju förfärligt”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-07

Socialtjänsten: Vi hade ingen aning

Socialtjänsten hade ingen aning om att en av Sveriges värsta pedofiler bodde i deras egna boende – några hundra från en skola.

– Usch, det är ju förfärligt, jag vill inte höra det här, säger enhetschefen i den aktuella stadsdelen.

Hemmet där pedofilen bor är gemensamt för hela kommunen.

Det innebär att socialtjänsterna i de olika stadsdelarna kan placera ”sina” klienter där.

Men socialtjänsten i den stadsdel där hemmet ligger vet inget om de boende. Det är känt bara där det beslutats om placeringen. Och i det här fallet är det en annan stadsdel som gett pedofilen platsen.

Han är dömd för grova sexbrott mot barn vid sju tillfällen, det är sammanlagt 20 olika brott. Hur ser du på det?

– Den tjänsteman som utrett och lämnat detta bistånd, är den tjänstemannen klar över att den här personen har begått de här brotten? Det är inte säkert att det alltid är så, säger enhetschefen i stadsdelen där boendet ligger.

”Jag blir jätteupprörd”

– Om det kommer en person till oss och ansöker om ett boende då utreder vi hemlösheten helt enkelt.

Naturligtvis gör vi en helhetsbedömning, men vi gör ju inte en utredning där vi begär in utdrag ur kriminalregistret. Det ingår inte i

våra arbetsuppgifter. Eller att överhuvudtaget ta upp den diskussionen.

– Men jag tycker det här är förfärligt. Av säkerhetsskäl.

Du tänker på barnen?

– Ja, det är klart att jag gör, säger enhetschefen. Alltså, jag blir jätteupprörd. För vi har en skola som ligger alldeles i närheten. Det är bara ett stenkast ifrån. Och där är ju småbarn ute och springer hela tiden.

Efter en stunds samtal om hur pedofilen lockat barn hem till sin förra lägenhet, och enhetschefen tänkt en stund, säger hon:

”Ständig tillsyn bättre”

– Av säkerhetsskäl kanske det till och med är bättre att den här personen bor på ett boende där det finns tillsyn dygnet runt, jämfört med en enskild lägenhet. Där är det drogfritt och dit kan han inte locka några barn. Det kanske är sådana överväganden som har gjorts i det här fallet?

– Men för mig handlar det inte bara om boendet. Det handlar ju om att motivera den här mannen att genomgå behandling för inte återfalla i de här allvarliga sexualbrotten.

Samtidigt omfattar sekretessen – som ska värna den enskildes integritet – även grova återfallsförbrytare.

”De skrattar åt oss”

Enhetschefen förklarar att handläggaren i den angränsande stadsdelen inte får ringa upp och berätta om pedofilens bakgrund.

Enhetschefen kan heller inte själv kolla upp honom i socialtjänstens datasystem eftersom det är stängt mellan de olika stadsdelarna. Trots att stadsdelarna tillhör samma kommun.

Sekretessen förbjuder tjänstemännen att informera varandra.

Vad tycker du om att du inte har rätt att få veta vem som bor hos er?

– Man kan känna att vi har lagar som gör att vi ibland inte kan informera varandra, varken mellan socialtjänsten, polis, sjukvård och så vidare.

– Den personliga integriteten och sekretessen står högre vilket kan innebära att andra människor kommer till skada.

– Jag tror de skrattar åt oss ute i Europa och undrar vad vi sysslar med, för att sekretessen mellan myndigheterna är så stark. Vi blir lite flata ibland eftersom vi inte kan ha koll på de personer vi borde.

* Har du egen erfarenhet av sexualbrottslingar som återfaller?

Är du anhörig eller offer, eller har du mött dem i ditt yrke som till exempel polis, åklagare eller terapeut? Eller har du andra frågor om vår artikelserie? Kontakta vårt reporterteam Anders Johansson och Claes Petersson, på mejladress sexbrott@aftonbladet.se