Migrationsverket bygger utvisning på fel grund

Publicerad 2012-09-25

Migrationsverket hävdar att Haddiles mamma vill återförenas med dottern, och bygger utvisningsbeslutet på denna önskan.

Trots att det inte finns något bevis för att mamman vill återförenas:

– Det är oroande att verket hanterar relevant information så slarvigt, anser Haddiles advokat Carl-Olof Lindberg.

Aftonbladet har granskat handlingarna i utvisningsärendet angående 2-åriga Haddile hos migrationsdomstolen i Malmö. Haddiles advokat Carl-Olof Lindberg överklagade den 27 juni Migrationsverkets beslut att Haddile ska utvisas till Frankrike.

Skriftväxlingen mellan advokaten, socialförvaltningen i Lund och Migrationsverket visar att en viktig anledning till att Migrationsverket vill utvisa Haddile är att hennes mamma påstås ha uttryckt en önskan om återförening. Modern — som ursprungligen kommer från Algeriet — övergav Haddile när hon var bara 20 dagar gammal och försvann spårlöst från Sverige.

”Blev uppringda av ambassaden”

En tjänsteanteckning från Migrationsverket påstås bekräfta att Haddiles socialsekreterare i Lund blivit uppringd av "algeriska ambassaden, som i sin tur blivit kontaktad av Haddiles mor, som bett om hjälp att återförenas med sin dotter".

Ett PM från socialförvaltningen i Lund ger en mer osäker bild av vad som verkligen hände när Haddiles socialsekreterare blev uppringd. I PM:et framgår att en tjänsteman vid ambassaden kontaktade socialsekreteraren. Tjänstemannen uppgav att Haddiles mamma kontaktat Algeriets ambassad och bett ambassaden hjälpa henne att återförenas med dottern. Ambassadtjänstemannen önskade sedan att socialtjänsten skulle skicka flickans födelsebevis.

Socialförvaltningen svarade att de på grund av sekretess inte kunde lämna ut några handlingar, och uppmanade i stället ambassadtjänstemannen att be modern att själv kontakta socialförvaltningen. Men modern hörde aldrig av sig:

”Kan ha ont uppsåt”

– Vi fick inga svar på våra frågor eller kommentarer till vår önskan om kontakt direkt med modern. Därefter har algeriska ambassaden ej avhörts, ej heller modern, skriver Nina Bergfors, enhetschef vid socialförvaltningen i Lund.

Haddiles ombud Carl-Olof Lindberg konstaterar att det inte kan "uteslutas att det är moderns familj som, med ont uppsåt, har tagit kontakt med algeriska ambassaden och begärt att den skall inhämta uppgifter rörande Haddile i Sverige".

Lindberg pekar också på uppgifter som tyder på att Haddile var resultatet av en våldtäkt på modern och att modern lever i en hederskultur där hon riskerar ett straffas av familjen för att hon blivit gravid innan hon var gift.

Socialförvaltningen i Lund har inte försökt ta reda på var modern befinner sig i dag, vilket Migrationsverket är starkt kritiskt till. Men det beror enligt socialförvaltningen på att modern har flytt från familjens hot och att det är oklart om familjen ens vet att hon fött ett barn i Sverige:

Bortser från risk

– Att efterforska modern i Algeriet skulle vara förenat med stor risk för Haddiles mor, konstaterar socialförvaltningen.

Migrationsverket anser att det enbart är "spekulation" att moderns familj skulle ha kontaktat Algeriets ambassad. Rättschefen vid Migrationsverket, Mikael Ribbenvik, bortser dessutom helt från risken för hedersvåld när han kritiserar socialförvaltningen i Lund:

– Inte heller har man tagit någon kontakt med myndigheter i Algeriet trots att det finns uppgifter om att modern kan befinna sig där. Detta får anses som anmärkningsvärt.