De kämpar om att slå Obama

Uppdaterad 2012-03-06 | Publicerad 2012-01-02

Nu avgörs slaget om vem som blir republikanernas presidentkandidat

DES MOINES. Det amerikanska ­etablissemanget håller andan.

Alltmer tyder på att radikale outsidern Ron Paul kan komma att skrälla i det första ­nomineringsvalet i Iowa natten mot onsdag.

– Och när jag blir president tar vi hem alla amerikanska ­soldater från hela världen, ­förkunnar 76-åringen som ­också tycker att droger borde legaliseras och har passionerade supportrar till och med i Sverige.

Efter en valrörelse som pågått i långt över ett år, och sedan i somras långsamt stegrat mot ­regelrätt hysteri, är det alltså slutligen dags för action.

I morgon natt går de republikanska väljarna i den kalla lilla delstaten Iowa till vallokalerna för att rösta fram den de vill se som Barack Obamas motkandidat i presidentvalet i höst.

Sju kandidater slåss om deras gunst, och när blott ett dygn återstår innan de passerar mållinjen tror sig åtminstone sex av dem fortfarande ha en hygglig chans att vinna. Med all rätt.  Opinionsläget är fortfarande lika oklart som SJ:s tidtabell när det snöar.

Avbröt kampanjen

Det enda som tycks vara säkert är att Mitt Romney – partiledningens och den mer moderata  r­epublikanska falangens kandidat – kommer att vara en av två ­huvudkombattanter. Men vem blir den slutgiltiga ”anti-Mitt”?

De socialt konservativa väljare som ser Romney som misstänkt liberal och principlös, har under hösten bytt favorit som andra ­byter underkläder. I somras hade de Michele Bachmann som ögonsten. Sedan i tur och ordning Rick Perry, pizzakungen  Herman Cain – som sedan dess avbrutit sin kampanj – och, för bara några veckor sedan, Newt Gingrich.

Efter mer närgången granskning har samtliga sedan dalat i popularitet och nu ser i stället Ron Paul ut att kunna nå sin formtopp i exakt rätt ögonblick.

Det är ett scenario som skickar smärre chockvågor ­genom Washingtons salonger.

Ron Paul är nämligen inte vilken standardrepublikan som helst. Han är en edsvuren libertarian, med individens okränkbara frihet och en ­dramatisk begränsning av statens inflytande över medborgarnas liv som passionerade hjärtefrågor. Och han räds inte att framföra argument som får mer traditionella partikamrater att dra efter andan.

Vill skrota banken

Som exempelvis att droger och prostitution antagligen ­borde ­legaliseras – och att Federal ­Reserve, den amerikanska motsvarigheten till Riskbanken, måste skrotas.

Ännu större uppseende väcker den 76-årige kongressledamotens ståndpunkter i utrikes- och säkerhetsfrågor.

Paul vill, av såväl ekonomiska som moraliska skäl, avbryta alla amerikanska militära insatser

i världen, han förespråkar utträde ur såväl Nato som FN, och låter som rena Wall Street-ockupanten när han diskuterar den eskalerande konflikten med Iran.

Hårda attacker

– Jag är rädd att vi nu är utsatta för samma slags krigspropaganda som tog oss till katastroferna

i Irak och Afghanistan, har han upprepat i debatt efter debatt.

Det är ställningstaganden som fått bister kritik av rivalerna i primärvalskampen. Newt Gingrich, i veckor föremål för hårda attacker från Pauls kampanj, sträckte sig i en CNN-intervju i veckan så långt som att klargöra att han inte skulle kunna rösta på sin partikamrat i höst.

Som andra kandidater som hamnat i strålkastarskenet under kortare eller längre perioder, har läkaren Ron Paul från Texas ­också utsatts för hårdare medial ­skärskådning sedan han började röra sig norrut i opinions­mätningarna. Det påstått rasistiska och konspirationsteoretiska innehållet i några gamla nyhetsbrev – som han hävdar att han ­inte hade med att göra, trots att de gavs ut i hans namn – väcker ­frågor.

Det verkar dock inte bita på Iowas republikanska väljarkår, berömd för sin envisa ovilja att lyssna på auktoriteter.

Det tycks inte heller påverka de hängivna supportrar Ron Paul, kanske något förvånande, har över hela världen – de finns i Sverige också.

”Rena sekten”

Varje text som inte specifikt tar ställning för Ron Pauls följs av indignerade mail om att skribenten antigen inget förstår – eller är del av en komplott för att tysta den ende sanne rebellen i Washington.

”Rena sekten”, menar somliga. Andra ser det som bevis för kongressledamoten Pauls exempel­lösa förmåga att entusiasmera gräsrötter.

Oavsett vilket kan de natten till onsdag komma att få jubla – samtidigt som

det republikanska etablissemanget gömmer ansiktet i händerna.