”Han kan ge mig en bättre framtid”

Publicerad 2012-08-24

16-åriga Jackie har ett ”omöjligt” uppdrag – få Obama att vinna i Romneys hemstat

Jackie Morgan har presidentvalets svåraste jobb.

Hon ska försöka vinna djupt konservativa Utah åt Barack Obama.

– Visst är det en utmaning men jag ser det inte som omöjligt, säger hon.

Ett djärvt och optimistiskt svar helt ogrundat i verkligheten. Utah är kanske den mest konservativa delstaten i hela USA. Senast en demokratisk presidentkandidat vann var 1964.

Normalt har den republikanske kandidaten en segermarginal på 20 till 30 procent. I år blir det förmodligen värre än vanligt eftersom Mitt Romney är en väldigt populär figur i Utah.

”Står för allt jag tror på”

Så när 16-åriga Jackie varje dag efter skolan tillbringar fyra, fem timmar med att registrera väljare för Demokraterna eller organisera grannskapskommittéer för presidenten är det ett omöjligt uppdrag hon har tagit sig an.

Vilket inte hindrar att hon ångar av kämpaglöd och engagemang.

– Obama står för allt jag tror på. Mycket av det han vill göra är nödvändigt för att få det här landet på fötter igen. Det kommer att ge mig en bättre framtid. Jag vill ha tillgång till hälsovård jag har råd med. Jag tycker miljön och kvinnornas rättigheter är jätteviktiga.

”Lär mig varje dag”

Jackie är inte ensam om sin ”mission impossible”. Runt bordet innanför entrén där en pappdocka av Barack Obama i naturlig storlek ger extra inspiration sitter fyra andra flickor i hennes ålder. Alla med en dator framför sig. På väggen hänger en white­board där alla planerade aktiviteter står uppskrivna.

Trots den tuffa utmaningen känner Jackie ingen hopplöshet. Hennes ögon lyser när hon säger:

– Jag lär mig en massa saker varje dag och får vara med i en spännande omgivning.

Obamas Utah-kontor är stort men de flesta rummen står tomma bortsett från ”Yes we can”-skyltarna som pryder väggarna. Det är ju ett tag kvar till slutspurten.

Avgjort på förhand

Medan Jackie Morgan är full av tillförsikt sitter professor Tim Chambless några kilometer därifrån och är mycket orolig för framtiden.

USA:s valsystem med elektorsröster, där vinnaren i varje delstat tar hem allt, förstärker skillnaderna och gör att valet i praktiken är avgjort i många delstater redan månader innan det hålls.

– Många tycker att deras röst inte räknas, säger Chambless. Därför går de i allt mindre utsträckning och röstar. Det är skadligt för demokratin.

Väldigt få i Utah röstar

För 30 år sedan hade Utah bland det högsta valdeltagandet i USA. Nu ligger delstaten bland de lägsta. Mindre än hälften av de registrerade väljarna röstar, vilket innebär att valdeltagande i förhållande till de som har åldern inne för att rösta är ännu mycket lägre. Många låter bli att registrera sig och då får man inte rösta.

Valsystemet gör att presidentkandidaterna helt struntar i att personligen kampanja i delstater där utgången är given på förhand. Romney besöker då och då Utah men bara för att samla in pengar av en sluten krets. Jackie Morgan lär inte få se skymten av Obama i Utah. Ingen av de två stora partiernas kandidater har kampanjat här under 2000-talet.

– Spänningen uteblir. Vårt valsystem är odemokratiskt och bör göras om, säger Chambless.

Han mobil ringer. Irriterad över att bli avbruten tycker han bort samtalet.

– Det enda rätta vore ett proportionerligt system där kandidaterna får elektorsröster i förhållande till hur många röster de får i stället för att vinnaren tar hem allt. Men eftersom det kräver grundlagsändringar är det i stort sett omöjligt.

Det bortglömda USA

Valet är forftarande månader bort. Men i vissa delstater är saken redan avgjord. Aftonbladets Wolfgang Hansson och Peter Wixtröm träffade valarbetaren Jackie Morgan, 16, i Salt Lake City, Utah.

Trots Mitt Romneys överlägsna opinionsläge spenderar hon otaliga timmar på demokraternas kontor – i hopp om att vinna delstaten för sin kandidat.

– Obama står för allt jag tror på, säger hon.

Men av presidenten lär hon inte se en skymt.

Presidentvalet i USA 2012 |
Aftonbladet