Båt från försvaret höll på att sjunka – körde upp på grund

Publicerad 2018-11-01

En av Förvarsmaktens trossbåtar höll på att sjunka under en insats utanför Landsort i dag.

Incidenten inträffade enligt försvaret i samband med att röjdykare skulle oskadliggöra en rökhandgranat.

– Trossbåten började läcka in vatten och för att förhindra vatteninträngningen körde fartyget upp på grund, säger Rebecca Landberg, kommunikationschef för Fjärde sjöstridsflottiljen.

En större sjöräddningsinsats drog i gång öster om Landsort i dag vid 14-tiden.

Flera båtar från Kustbevakningen, Sjöräddningssällskapet, lotskuttrar samt svävare och stridsbåtar från Försvarsmakten kallades till platsen.

Försvarsmakten uppger att det var en trossbåt som skadades i samband med en detonation.

Lätt trossbåt.

– Det som har hänt är att det har varit ett beordrat ammunitionsröjningsuppdrag vid Landsort med röjdykare som tillhör Fjärde sjöstridsflottiljen som har genomfört ett röjningsuppdrag. Vi själva detoneringstillfället så blev det skador på den trossbåt som var vid platsen, säger kommunikationschefen Rebecca Landberg.

Hon uppger att föremålet som skulle röjas var en rökhandgranat och röjdykarnas uppdrag hade beordrats av marintaktisk sektion.

– Trossbåten som var på plats skadades och började läcka in vatten. För att förhindra vatteninträngningen körde fartyget upp på grund, säger Rebecca Landberg.

Hittades av privatperson

Ingen person har skadats, uppger Försvarsmakten. Enligt Sjöfartsverket fanns sex personer ombord.

Den aktuella trossbåten tillhör marinbasen Berga. Båttypen är en underhållsbåt som används av Försvarsmakten för att förse förband med olika typer av materiel.

Rökhandgranaten, som är svensk, hade spolats upp på land och upptäcktes i tisdags av en privatperson. I dag bogserades den enligt Försvarsmakten ut till havs för att oskadliggöras.

– Den har hamnat i vattnet under övningsverksamhet, säger Rebecca Landberg.

Följ ämnen i artikeln