Sålde Rolex - blev rånad och bunden

Uppdaterad 2014-11-28 | Publicerad 2014-11-27

Anita, 72, bands med silvertejp i sitt eget hem

Anita Brunstedt, 72, annonserade ut en Rolex-klocka på Blocket och fick snabbt en köpare. Men mannen som kom hem till henne var inte ensam - tillsammans med en kumpan band han henne med silvertejp och stal saker för 200 000 kronor.

– Det är så otroligt fegt, säger Anita till Aftonbladets Brottscentralen.

När Anita Brunstedt i augusti annonserade ut en av sina Rolex-klockor på Blocket fick hon flera intressenter. Hon valde att acceptera ett bud från en man i 30-årsåldern, som skulle köpa klockan till till fru.

Anade inget

– Han lät som en vanlig, trevlig människa på telefonen, säger Anita.

Köparen skickade sin bror för att titta på klockan. Den påstådde brodern kom hem till Anita i Skövde, tittade på klockan och sa sedan att han skulle gå ut och ringa ringa köparen.

– När han kom tillbaka in hade han en till man med sig, jag anade inget utan frågade bara "har du sällskap med dig?".

Bands med silvertejp

Det var först när den ena mannen gick upp bakom Anita och tog strypgrepp som hon förstod att något var fel. Hon fick in en spark mot den andra mannens skrev, men var chanslös mot de två rånarna. De band hennes vrister och händer med silvertejp och tejpade för hennes mun. Anita fick svårt att andas.

– Det är otroligt fegt att två starka, unga män går på mig. De hade inte behövt ta till våld, jag hade ju  ändå suttit still på en stol av rädsla.

Tre häktade - ett erkännande

Männen stal, förutom Rolexklockan, även en annan Rolexklocka samt hennes dator och smycken - allt till ett värde av 200 000 kronor. När de lämnade henne bunden på soffan kunde hon först inte röra sig.

 – Jag tänkte att här får jag ligga, härifrån tar jag mig inte. Men sedan lyckades jag ta mig till ett annat rum där min telefon fanns. Jag ringde min dotter som kom direkt, berättar Anita.

Idag är det tre månader sedan händelsen och tre män har häktats. Men endast en av de tre har erkänt. Och för Anita har livet vänts upp och ner.

– Jag vågade inte bo själv efter händelsen, fortfarande idag kan jag inte ha någon som går bakom mig. Det sitter i benmärgen, säger hon.

Finns sätt att skydda sig

Thomas Bäcker, kundsäkerhetsansvarig på Blocket, kallar händelsen "cynisk och brutal". Att Anita Brunstedt säger till Aftonbladet att hon aldrig mer kommer sälja via Blocket förstår han. Men det finns sätt för säljare att skydda sig.

– När det gäller dyrare varor rekommenderar vi att säljare och köpare träffas i en butik eller bank. Ska man träffas hemma är det bra att ha någon annan närvarande, säger Thomas Bäcker.