Hon ska få Socialdemokraterna på rätt spår

Uppdaterad 2018-08-28 | Publicerad 2014-11-19

Vann makten -
missade målet

Socialdemokraterna vann makten – men missade sitt 35-procentsmål med råge.

Nu tillsätter partiet en valanalysgrupp som ska ledas av genusforskaren Kerstin Alnebratt.

Hon skapade rubriker när hon tvingades bort från sin post som kommunalråd i Göteborg efter att ha kritiserat ledarskapet.

Just nu pågår ett intensivt arbete i de flesta partier där de analyserar varför valet slutade som det gjorde, hur man lyckades med egna kampanjer och om man lyfte rätt frågor. I de flesta har arbete varit i gång en tid.

Men Socialdemokraterna har inte skyndat fram. Nu har S precis slagit fast hur deras arbete ska gå till och vilka personer som ska hålla i det.

– Vi kände att det inte var så bråttom att analysera vårt eget partis valresultat. Det måste vi göra ordentligt och ta på allvar, men det svåra och riktigt utmanande är att förstå hur vi ska bli större i nästa val givet ett spretigt politiskt landskap, säger Carin Jämtin, partisekreterare (S).

Jämtin syftar de åtta partierna i riksdagen, stora framgångar för Sverigedemokraterna och Feministiskt initiativ som nästan nådde en riksdagsplats.

Hon analyserar

Kerstin Alnebratt, 50, ska leda arbetet. Hon är genusforskare vid Göteborgs universitet och har ett förflutet i S.

– Det känns extremt angeläget att analysera detta. Den politiska situationen är helt ny, ingen har egentligen vunnit, säger hon.

Kerstin Alnebratt tvingades lämna sin post som kommunalråd i Göteborg efter att ha kritiserat grabbigheten i partiet där. I samband med detta kunde hon kvittera ut en fallskärm som hon nyttjade som en omställningsförsäkring under studietiden.

– Det där är tolv år sedan. Det var viktigt för mig då att säga vad jag tyckte. I det här arbetet tror jag snarare att det kan vara en tillgång att jag en längre tid befunnit mig en bit ifrån den aktiva partipolitiken, säger hon.

Går på djupet

Enligt Carin Jämtin har Kerstin Alnebratt fått jobbet för sin förmåga att analysera saker på djupet.

– Alla i det här arbetet är tillsatta för att de kan tänka utanför ramarna och vill putta saker framåt, säger hon.

S valanalys ska vara klar i september nästa år.

Till huvudanalysgruppen hör fyra undergrupper som ska analysera var sitt område och rapportera till Alnebratts grupp. Det handlar om det politiska landskapet, valrörelsen, mediegenomslag och granskning av siffror och valkretsar.

Folkpartiet är det enda parti som redan har presenterat sin valanalys. Den slår fast att partiet lagt för mycket fokus på skolan och människor i storstan under valrörelsen - och att partiet nu måste bli bredare och flytta fram sina positioner i jobbfrågan och välfärdspolitiken.

Följ ämnen i artikeln