”Äldre elever har slagit ner yngre”

Uppdaterad 2015-03-04 | Publicerad 2015-03-03

Lugnt när Värner Rydénskolan öppnade

Värner Rydénskolan öppnade igen under tisdagen.

Nu berättar rektorn Janette Glans om hoten som personalen utsätts för:

– Jag ska skjuta dig, jag ska bränna upp din bil eller jag ska kalla hit hela min släkt så ska vi slå ned dig. Sådana hot är svåra att hantera, säger hon.

Varken polis eller vakter fanns på plats när Värner Rydénskolan, i stadsdelen Rosengård, Malmö, öppnade igen under tisdagen. Rektor Janette Glans menar att det snarare kan provocera än skapa trygghet. Skolledningen valde därför istället att förstärka med personal från andra skolor och personal från Räddningstjänsten syd.

– Man måste vara självkritisk. Vi måste bli bättre på att samarbeta med elever. Det har vi varit dåliga på, säger Janette Glans.

”Min framtid var hotad”

Alla elever var välkomna under tisdagen och de tiotal elever som varit stökigast skulle få extra stöd under dagen.

Aftonbladet var på plats under de första skoltimmarna som avlöpte lugnt. Många elever verkade glada över att skolarbetet var igång som vanligt igen.

– Jag kände att min framtid var hotad när de stängde. Jag tänkte också på niorna som skulle ha haft nationella prov igår, säger Ahmed Obaid, 14 år.

Han berättar att det är bråk varje vecka på skolan. Ofta börjar det lite oskyldigt med att någon kastar ett radergummi på någon annan. Men sedan kan man inte sluta tjafsa och det blir riktiga slagsmål. Ahmed Obaid är inte nöjd med hur skolledningen ha löst problemet.

– De som är stökiga måste plockas ur klasserna och sättas i en grupp för sig. Den gruppen borde ha fler lärare än en vanlig klass. På så vis kan vi andra få lugn och ro, säger han.

Det händer ofta att utomstående dyker upp vid bråk. Någon ringer en storebror eller storasyster som förstärkning.

– Folk är uttråkade. Därför ställer de till bråk. Det är slagsmål varje dag, säger Demon Okumbor, 14 år.

Skrämmande bråk

Ett tiotal elever har utmärkt sig som bråkiga men det förekommit stök på skolan i alla åldrar.

–  Åttor har slagit ned fjärdeklassare. Ibland har även sjätteklassare gått ihop och slagit ned någon äldre. Det är skrämmande, säger Carlos Bartechi, brand – och säkerhetsvärd, räddningstjänsten Syd.

Han och en kollega har haft ett nära samarbete med skolan det senaste året. Målet har varit att eleverna ska lära känna några från räddningstjänsten – så att arbetsmiljön blir tryggare för räddningstjänsten vid utryckningar. Men nu var de inringda för att förhindra bråk.

– Om det blir bråk idag så går vi mellan. Det ska vara nolltolerans mot bråk.

Drogförsäljning

Förutom regelbundna slagsmål på skolan händer det att barn är inblandade i narkotikaförsäljning. Obehöriga dyker upp och kallar ut elever från pågående lektioner för något narkotikarelaterat göromål. En situation som är omöjlig att hantera för lärarna, menar Janette Glans. Enligt, Janette Glans, har det värsta varit alla hot.

– ”Jag ska skjuta dig.” ”Jag ska bränna upp din bil.” eller ”Jag ska kalla hit hela min släkt så ska vi slå ned dig.” Sådana hot är svåra att hantera, säger hon.

Det är ett samhällsproblem – inte ett skolproblem, menar Janette Glans. När de vuxna är befinner sig i utanförskap och inte känner någon framtidstro skapar det frustration hos barnen.

– Lösningen är att fler vuxna i det här området kommer i arbete och hittar en plats i samhället. Det är inte bra om man känner att det inte är någon idé att utbilda sig eftersom man ändå inte kommer vidare, säger Janette Glans.