Håll ut – nu är det bara 100 dagar kvar av skitåret 2020

Av: Sophie Tanha

Publicerad:
Uppdaterad:
Håkan Hellström på Ullevi.
Foto: ANDERS DEROS
Håkan Hellström på Ullevi.

Många trodde att 2020 skulle präglas av sportsliga bragder, grymma konserter och fester som hämtade ur ”Den store Gatsby”.

Sen kom corona.

Men nu till glädjebeskedet: om 100 dagar är detta fruktansvärda år slut!

Laddar Live Upplevelse

Visst, det finns andra år som varit mindre bra för mänskligheten i stort.

1914 började bra med ett Europa i fred. Men sen avlossade Gavrilo Princip skotten mot Franz Ferdinand och det första världskriget inleddes. Redan samma år låg hundratusentals unga män döda i skyttegravar.

År 1933 levde stora delar av västvärlden fortfarande i arbetslöshet efter depressionen 1929, en man vid namn Adolf Hitler kom till makten och det första nazistiska koncentrationslägret öppnade i Dachau.

I stort sett hela 1300-talet var en plåga för många – vad annars kan böldpestens århundrade kallas?

Foto: AP TT
Bränderna i Kalifornien.

Skulle bli fantastiskt

Men just detta år hade alla förutsättningar att bli fantastiskt. OS i Japan skulle ena världen i en sportslig folkfest, vårt herrlandslag i fotboll skulle briljera i EM och en stor del av den svenska befolkningen såg fram emot någon av Håkan Hellströms alla spelningar på Ullevi.

Men redan tre dagar efter att Lena Endre stått på Skansen på nyårsafton och ringt ut det gamla året höll världen andan i fruktan av ett nytt världskrig – USA hade dödat Irans högt aktade krigsgeneral Qassem Suleimani. Iran svor om vedergällning. Gulp! Tack och lov svalnade situationen ganska snabbt och vi kunde andas ut igen.

Foto: DAVID RAMOS
Basketspelaren, Kobe Bryant, dog i en tragisk helikopterolycka den 27 januari.

Föga visste vi då att det där obskyra viruset som upptäckts i en mellanstor kinesisk stad växte sig allt starkare i fler och fler värdkroppar runt om i världen.

Sedan skulle det bara dröja några veckor innan en av världens mest älskade basketspelare dog i en tragisk helikopterolycka den 26 januari.

Strax därpå, den 1 februari, invaderar enorma mängder gräshoppor Somalia som deklarerar det som en nationell kris.

Den högsta temperaturen någonsin mäts i Antarktis den 6 februari och USA får samma dag sitt första covid-19 relaterade dödsfall.

Coronavirusets framfart deklareras som en pandemi den 11 mars. Och resten är, som man brukar säga, historia i vad som kan kallas ett av världens sämsta skitår någonsin.

Halva USA brinner, antingen av skogsbränder förstärkta av den globala uppvärmningen eller av ilska stöpt ur polisbrutalitet. En hel stad nästintill förstördes av explosionen i Beirut. Vi får knappt träffa våra nära och kära, att gå på klubb eller konserter är ett minne blott och världsekonomin är minst sagt bedrövlig.

Men – håll era huvuden högt. Från och med i dag, tisdagen den 22 september är det bara 100 dagar kvar tills någon ny svensk kulturgigant kan ringa ut året och vi kan lämna allt detta bakom oss.

Foto: Patrick Ngugi / TT
Strax därpå, den 1 februari, invaderar enorma mängder gräshoppor Somalia som deklarerar det som en nationell kris.
Publicerad:

LÄS VIDARE