Håll ut – nu är det bara 100 dagar kvar av skitåret 2020

Uppdaterad 2021-01-07 | Publicerad 2020-09-22

Håkan Hellström på Ullevi.

Många trodde att 2020 skulle präglas av sportsliga bragder, grymma konserter och fester som hämtade ur ”Den store Gatsby”.

Sen kom corona.

Men nu till glädjebeskedet: om 100 dagar är detta fruktansvärda år slut!

2020 skulle bli det bästa året någonsin. Men sen kom en pandemi och krossade hopp och drömmar. I dag är det bara 100 dagar kvar av året och det är ju glatt. Men något bra måste väl ändå ha hänt? Dela med dig av ditt bästa minne från 2020.

Denna chatt är stängd.

  • Rebecka Rakell
    22 sept 2020

    Tack för att ni har delat med er av era minnen från året. Nu stänger vi chatten.

  • 22 sept 2020

    Det går fortfarande att köpa formfranska, rosta och dricka ett gott glas mjölk till.

    Kristoffer
  • 22 sept 2020

    Har nedsatt immunförsvar, så för min del har det här året gjort stor skillnad för mig med en sån sak att folk som är sjuka faktiskt stannar hemma (i större utsträckning) än förut. Har sällan känt mig så säker de få gångerna jag behöver handla eller åka buss.

    Pippi
  • 22 sept 2020

    Lika uselt som vanligt

    Yoda
  • 22 sept 2020

    Nej rena rama piss året, inte nog med att en pandemi slog till, min storebror fick cancer. det enda positiva är att jag har fått tag i ett jobb mitt under pandemin.

    Janne

Visst, det finns andra år som varit mindre bra för mänskligheten i stort.

1914 började bra med ett Europa i fred. Men sen avlossade Gavrilo Princip skotten mot Franz Ferdinand och det första världskriget inleddes. Redan samma år låg hundratusentals unga män döda i skyttegravar.

År 1933 levde stora delar av västvärlden fortfarande i arbetslöshet efter depressionen 1929, en man vid namn Adolf Hitler kom till makten och det första nazistiska koncentrationslägret öppnade i Dachau.

I stort sett hela 1300-talet var en plåga för många – vad annars kan böldpestens århundrade kallas?

Bränderna i Kalifornien.

Skulle bli fantastiskt

Men just detta år hade alla förutsättningar att bli fantastiskt. OS i Japan skulle ena världen i en sportslig folkfest, vårt herrlandslag i fotboll skulle briljera i EM och en stor del av den svenska befolkningen såg fram emot någon av Håkan Hellströms alla spelningar på Ullevi.

Men redan tre dagar efter att Lena Endre stått på Skansen på nyårsafton och ringt ut det gamla året höll världen andan i fruktan av ett nytt världskrig – USA hade dödat Irans högt aktade general Qassem Suleimani. Iran svor om vedergällning. Gulp! Tack och lov svalnade situationen ganska snabbt och vi kunde andas ut igen.

Basketspelaren, Kobe Bryant, dog i en tragisk helikopterolycka den 27 januari.

Föga visste vi då att det där obskyra viruset som upptäckts i en mellanstor kinesisk stad växte sig allt starkare i fler och fler värdkroppar runt om i världen.

Sedan skulle det bara dröja några veckor innan en av världens mest älskade basketspelare dog i en tragisk helikopterolycka den 26 januari.

Strax därpå, den 1 februari, invaderar enorma mängder gräshoppor Somalia som deklarerar det som en nationell kris.

Den högsta temperaturen någonsin mäts i Antarktis den 6 februari och USA får samma dag sitt första covid-19 relaterade dödsfall.

Coronavirusets framfart deklareras som en pandemi den 11 mars. Och resten är, som man brukar säga, historia i vad som kan kallas ett av världens sämsta skitår någonsin.

Halva USA brinner, antingen av skogsbränder förstärkta av den globala uppvärmningen eller av ilska stöpt ur polisbrutalitet. En hel stad nästintill förstördes av explosionen i Beirut. Vi får knappt träffa våra nära och kära, att gå på klubb eller konserter är ett minne blott och världsekonomin är minst sagt bedrövlig.

Men – håll era huvuden högt. Från och med i dag, tisdagen den 22 september är det bara 100 dagar kvar tills någon ny svensk kulturgigant kan ringa ut året och vi kan lämna allt detta bakom oss.

Strax därpå, den 1 februari, invaderar enorma mängder gräshoppor Somalia som deklarerar det som en nationell kris.