Fångutväxlingen stor nyhet internationellt

TT

Publicerad 2024-06-16

Johan Floderus och Saeed Azizi på Arlanda på lördagskvällen.

Lördagens fångutväxling mellan Iran och Sverige gav eko internationellt. En rad stora medier uppmärksammade svenskarnas hemkomst och den kritik som utväxlingen fått.

Nyheten om att Saeed Azizi och Johan Floderus fått lämna Iran och återförenas med sina familjer i Sverige, till priset av att Sverige släppte den för folkrättsbrott livstidsdömde Hamid Noury, spred sig snabbt internationellt. Bilder från Arlanda, där Azizi och Floderus togs emot av såväl statsminister Ulf Kristersson som anhöriga, publicerades av bland annat New York Times, BBC och Sky News.

New York Times konstaterar att Iran haft fångutväxlingar med andra länder, men att detta fall utmärker sig på så sätt att det var första gången en iransk tjänsteman dömts utomlands för brott begångna i Iran.

NY Times tar också upp den ilska som utväxlingen väckt, och oron över att belöna Iran för dess påhittade anklagelser mot och systematiska fängslande av utländska medborgare. ”Detta var en kränkning av rättvisan”, kommenterar människorättsjuristen Gissou Nia.

Medfånge

Brittiska The Guardian refererar EU-kommissionären Ylva Johanssons och kommissionens ordförande Ursula von der Leyens lättade kommentarer över svenskarnas frigivning, men lyfter också kritik mot det svenska beslutet att benåda Noury. ”Detta är en kränkning av hela rättssystemet och alla som har deltagit i dessa rättegångar”, sade advokaten Kenneth Lewis enligt tidningen och refererar till nyhetsbyråuppgifter. Lewis företrädde ett ett dussin målsägande i Noury-fallet i Sverige.

Belgiska De Standaard har intervjuat biståndsarbetaren Olivier Vandecasteele som satt fängslad tillsammans med Johan Floderus några veckor 2022. Vandecasteele fick lämna Iran i slutet av maj i fjol, i ett belgiskt-iranskt fångutbyte, och har därefter varit engagerad i Floderus fall.

Bitterljuvt

Vandecasteele konstaterar att hans vän nu behöver vila och umgänge med de närmaste för att återhämta sig från fängelsetiden.

– Man vill bara ha en sak efter ett sådant trauma: att vara mycket tillsammans med vänner och familj, säger Vandecasteele.

Kampen är dock inte över efter frisläppandet av Saeed Azizi och Floderus, tillägger han.

– Det är en bitterljuv känsla för alla familjer till andra offer som fortfarande är olagligt fängslade i iranska celler, som Ahmadreeza Djalali, säger Olivier Vandecasteele.

Följ ämnen i artikeln