Hot om fängelse för Trump om trots fortsätter

TT-AFP

Publicerad 2024-04-30

USA:s expresident Donald Trump anländer till rättssalen på Manhattan, New York.

Domaren i rättegången mot Donald Trump i New York har ilsknat till.

Han bötfäller Trump för domstolstrots och hotar med fängelse om den förre presidenten återigen bryter mot ett yttrandeförbud.

Trump bötfälls för att ha brutit mot domaren Juan Merchans order om att han inte får uttala sig nedsättande om vittnen, jurymedlemmar eller domstolsanställda.

Republikanernas trolige presidentkandidat ska betala 9 000 dollar, motsvarande omkring 98 000 kronor, i böter. Bötesbeloppet kan komma att stiga om Trump åter bryter mot yttrandeförbudet i den pågående rättegången om bokföringsbrott i samband med att hyschpengar betalats ut till en porrskådespelare.

Fängelsestraff hotar

Trump bötfälls för att nio gånger ha trotsat förbudet; åklagare yrkade på att han brutit mot yttrandeförbudet tio gånger.

Domare Merchan skriver i sitt beslut att ”domstolen inte tolererar fortsatta medvetna brott mot de juridiska restriktionerna”. Sedan följer det verkliga hotet: om trotset fortsätter kan det komma att leda till ”fängelsestraff”.

Trump har bland annat utmålat ett åklagarvittne som ”vanhedrad brottsling” och ”liberala aktivister” påstås ha försökt ta sig in i juryn.

Trots juridisk munkavle har Donald Trump inte avhållit sig från att diskutera sin brottmålsrättegång i sociala medier och tv.

Flera rättegångar

Yttrandeförbudet innebär att Trump inte offentligt får kommentera vittnen, jury eller domstolspersonal i den pågående rättegången, bland annat med hänsyn till deras säkerhet.

Den pågående brottmålsrättegången i New York är det första av fyra brottsåtal som väckts mot Trump. Formellt rör processen bokföringsbrott med syfte att påverka utgången av valet 2016. Enligt åklagaren beordrade Trump sin advokat att betala tre personer, bland dem porrskådespelaren, för att hålla tyst om känslig information – men bokförde det hela som ”juridiska kostnader”.