Med huset fullt av lust

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-08-05

Att bygga ett lusthus är som att sparka Luther och Jante i rumpan.

För det är ett vackert litet krypin, bara till lust och nöje.

– Vårt lusthus är som en dröm, säger Amie Lindahl Norberg.

 A mie Lindahl Norberg och hennes man Fredrik Norberg började bygga och konstruera lusthuset i fjol. Den ljusgröna nöjespaviljongen flankerar deras 1700-talsgård, som ligger i Bettna utanför Nyköping. Här syr och designar Amie skinnkläder i eget namn och driver jordbruk tillsammans med sin make.

Utan exakta ritningar och egentliga mått växte stommen fram. Lagom till höstmånaderna var taket lagt och fönstren isatta. Sedan fick bygget vila tills solen tittade fram på vårvintern. Den 1 maj i år invigdes lusthuset av ett gäng Harley Davidsonknuttar.

– De vill ha ett utflyktsmål och valde Torp, som de hört talas om på en mässa där jag ställt ut mina skinnkläder. Så jag spelade dragspel och klippte röda bandet när de kom. Sedan var det fest här hela natten. De hade varnat mig att de kunde bli uppåt 100 stycken, men det kom bara 40, tack och lov, säger Amie.

Lusthuset ligger som en stolt herre på täppan längst upp i den sluttande trädgården. Runt om står skyddande lindar omgivna av nickande pioner. Här råder lugn och skugga.

– Jag dricker alltid mitt morgonkaffe här, och så somnar jag ofta här inne. Men det blir lite obekvämt att krypa ihop i den trånga lilla soffan, så jag funderar på att kroka upp en hängmatta tvärs över hela rummet.

Lusthuset är 30 kvadratmeter, och hyser ofta stora kalas med många vänner. Både Amie och Fredrik tycker att det är lika bra att bygga ordentligt när man väl är i gång. Det är värt att söka bygglov för att få ett utrymme som är användbart vid stora middagar och fester.

– Att bygga lusthuset var som att förverkliga en dröm. Förut hade vi veranda men när vi flyttade ut hit fanns det ingen uteplats. Så vi kände att det skulle vara mer frihet med ett fristående uterum. Man kan se åt alla håll och kommer närmare naturen, det är verkligen ute men ändå inne, säger Amie.

Innerväggarna är målade i grågrön oljelasyr och golvet är dekorerat med romber som löper vertikalt över hela rummet. Känslan av 1700-tal är stark, även om Fredrik och Amie inte använt någon gammal förlaga till huset. Det mesta är konstruerat med hjälp av påhittighet och annorlunda lösningar.

– Spröjsarna gjorde vi med hjälp av en orgelmakares såg och cementtrappen göt vi själva och armerade med en gammal julgransfot. Cementblandaren fick jag förresten i julklapp av Fredrik. Han frågade om jag ville ha ett halsband, men jag önskade mig en cementblandare i stället.

När höstkylan kommer värms paviljongen upp med hjälp av fläktelement. Amie tror att de kommer att kunna njuta av lusthuset ända till slutet av oktober.

– Det sker något sakralt när man kommer ut hit. Man känner sig så skyddad, men ändå är naturen nära. Och här ute finns inga måsten.

eller köp byggfärdigt

Bygg ditt eget lusthus

Malin Norman

Följ ämnen i artikeln