Nato tar över Libyen-insats

Uppdaterad 2011-03-25 | Publicerad 2011-03-24

Turkiet nu överens med USA, Frankrike och Storbritannien

Nu är det klart.
Nato kommer att ta över ansvaret för insatsen i Libyen som USA haft högsta ansvar för.

– En kompromiss har nåtts, säger Turkiets utrikesminister.

Det är enligt uppgifter från Turkiets utrikesminister Ahmet Davutoglu som det nu står klart att Nato tar över och leder insatsen i Libyen. Davutoglu gav beskedet till journalister i Ankara efter att ha haft en telefonkonferens med representanter från USA, Frankrike och Storbritannien.

”Kompromiss nådd”

– En kompromiss har nåtts i princip på mycket kort tid. Operationen kommer att överlåtas på Nato helt och hållet, säger han.

De brittiska, franska och amerikanska ledningarna har kommit överens om att koalitionen ska ha en fortsatt framträdande roll, men att alla Nato-medlemmars samtycke behövs för att insatsen ska kunna fortsätta.

Turkiet var negativt

Tidigare motsatte sig Turkiet att Nato skulle ta ansvaret i en offensiv som skulle riskera civilas liv, men enligt Davutoglu har man nu kommit överens.

De kommer att ta över ansvaret inom en till två dagar, enligt Reuters. Uppgifter från AFP säger dock att ansvaret inte lämnas över förrän på måndag eller tisdag.

Den amerikanska militären har vid en presskonferens uppmanat de libyska soldaterna att sluta lyda Gaddafis order, och själva lägga ner sina vapen.

Samtidigt uppgav man att det varit 350 flygplan inblandade i insatserna mot Libyen, varav ungefär hälften ska ha varit amerikanska.

– Det är rimligt att påstå att koalitionen växer i både storlek och kapacitet varje dag, säger William Gortney från den amerikanska flottan.

FN hotar med åtgärder

Enligt FN:s generalsekreterare finns det inget som tyder på att den libyska regimen hittills vidtagit några åtgärder för att möta de krav om förbättringar för landets befolkning som ställdes av FN:s säkerhetsråd. Bland annat ska de ha fortsatt att ignorera det vapenstillestånd som man själva sagt råder i landet.

Enligt Reuters har han uppgett att FN kan komma att ta ”ytterligare åtgärder” om inget sker.

Följ ämnen i artikeln