Kunde ha räddats

Publicerad 2011-04-03

FN:s order till sina styrkor: Skjut inte! Svenske Joakim blev skuren i halsen

MAZAR-E SHARIF/STOCKHOLM. Säkerhetsstyrkorna kunde ha räddat de FN-anställda.

Men fick order om att inte skjuta.

Svenske Joakim Dungel, 33, hittades på golvet, skjuten och knivskuren i halsen, enligt Aftonbladets källor.

Drygt tio beväpnade afghanska soldater stod vakt vid FN-organet Unamas kontor i Mazar-e Sharif när demonstranterna gick till attack i förrgår kväll.

Aftonbladet kan i dag avslöja att vakterna sannolikt kunde ha stoppat dem – men fick order att inte skjuta.

– Vi hade förmåga att försvara byggnaden, men olyckligtvis hade vi inte tillstånd att öppna eld mot dem, säger en av säkerhetsvakterna till Aftonbladet.

I stället stod vakterna som åskådare på den höga cementmuren runt FN-byggnaden.

– Vi var mer än tio soldater som bara stod och tittade, säger säkerhetsvakten.

Ordern om att inte skjuta ska ha kommit från överordnade på kontoret och från vaktchefen.

Sköt bara varningsskott

Ett hundratal av de tusentals demonstranterna, enligt Aftonbladets källor beväpnade med knivar och pistoler, lyckades ta sig in till byggnaden, där nepalesiska ghurkasoldater i FN-tjänstgöring väntade.

– När de kom in på området tog de vapnen från de nepalesiska soldaterna och dödade fyra av dem, säger säkerhetsvakten.

Också de nepalesiska soldaterna uppges ha fått order om att inte skjuta någon. På en videofilm från händelsen kan man i stället se hur de skjuter varningsskott ner i marken innan de blir övermannade – och sedan avrättade.

När demonstranterna skingrats kom afghanska polisstyrkor till platsen. Utöver de döda soldaterna fann de tre avrättade FN-anställda. Bland dem juristen Joakim Dungel.

Träffad i huvudet

– Svensken låg på golvet i hallen på första våningen. Han var skjuten och knivskuren i halsen, säger en poliskälla till Aftonbladet.

Norska överstelöjtnanten Siri Skare, 52, var enligt samma källa skjuten i huvudet och låg utanför porten till första våningen. Uppgifterna bekräftas också av en central FN-källa:

– Det du berättar stämmer väl överens med den information jag har fått.

Rumänske FN-medarbetaren Filaret Motco, 43, låg död på gården vid parkeringen innanför skyddsmurarna, enligt Aftonbladets källor.

Enligt obekräftade uppgifter till Aftonbladet ska Unama-kontorets ryske chef, Pavel Erchov, ha sagt att han är muslim och därför skonats, till skillnad från de övriga västerlänningarna.

Svenske Joakim Dungel hade nyligen börjat sin tjänst.

– Hans företrädare hade en avskedsfest kvällen före, berättar en anställd på kontoret.

Ville inte ha hjälp

Även svensk militär vid basen Camp Northern lights, tre kilometer bort, stod i beredskap för att rycka in.

– Men de afghanska säkerhetsstyrkorna ville inte att vi skulle rulla ner på stan. De var väldigt angelägna om att det här var en afghansk uppgift att lösa, säger ambassadör Krister Bringéus, civil befälhavare vid basen.

Utrikesminister Carl Bildt (M) vill inte rikta någon kritik mot hanteringen av attacken och vill inte heller gå in på om det är talibaner som ligger bakom.

– Vi måste ta reda på mer exakt vad som hände och vilka element som gjorde detta. Guvernören gick i går ut med att man ska gå till botten med detta, säger Carl Bildt till Aftonbladet.