Polisen jagar maskerade pistolmän

Uppdaterad 2013-01-31 | Publicerad 2013-01-30

Skottlossning på torget i Vällingby centrum: ”Det är avspärrat överallt”

En maskerad man uppges ha öppnat eld i Vällingby centrum.

Enligt uppgift till Aftonbladet ska 5-6 skott ha avlossats – minst ett rakt in i gallerian.

Två män är gripna och polisen jagar fortfarande flera gärningsmän.

Polisen fick larmet vid 15.12 och bekräftar att vittnen hört skottlossning. Skjutningen äger rum på torget i Vällingby centrum, meddelar polisen länskommunikationscentral i Stockholms län.

– Vi kom ut från en butik på torget när vi såg en man komma springa med väktare efter sig. När vi kommer till bilen hör vi skottlossning, säger ett vittne till Aftonbladet.

Människor i gallerian som befunnit sig i gallerian berättar för Aftonbladet att händelsen ska ha börjat där när flera personer börjat bråka.

Enligt uppgift ska det också ha skjutit skott i gallerian.

– Någon har skjutit två-tre skott mot foodcourten i gallerian, det är massor med tungt beväpnade polisen här och de har spärrat av allt, säger ett vittne som är instängd i gallerian till Aftonbladet.

Flydde till garage

Vittnen berättar för Aftonbladet att ingången till ett parkeringsgarage i centrum kort efter skottlossningen är spärrad av polisbilar och att tungt beväpnade poliser stod redo vid utfarten.

– De står med handen på vapnen och alldeles nyss sprang vad som såg ut som insatsstyrkan in i garaget, säger en man som blev vittne till polisinsatsen vid 15.50-tiden.

Enligt uppgift till Aftonbladet ska tre gärningsmän efter skottlossning ha uppehållit sig i garaget. Polisens piket genomsökte byggnaden utrustade med förstärkningsvapen och skyddsutrustning.

Vittnen berättar att garaget också tömdes på bilar.

Towe Hägg vid polisens länskommunikationscentral säger vid 16.20-tiden att två personer är gripna i anslutning till larmet om skottlossning. Var de har gripits och om det är någon av de personer som uppges befinna sig i garaget är oklart.

Mordförsök

Ingen person uppges i nuläget vara skottskadad enligt polisen som inlett en förundersökning om mordförsök.

– Vi har inga uppgifter om att någon butik ska ha utsatts för något och det gör att vi inledningsvis utreder det som mordförsök, säger Towe Hägg.

– Vi går igenom garaget och området kring samtidigt som vi hör människor för att få fram information om vad som hänt.

Andra vittnen berättar att Handelsbanken är stängd och att massor av poliser och människor står utanför.

Polisen har också hittat tomhylsor vid Vittangiplan i Vällingby. Polisens tekniker är på väg till platsen.

Sett pistolbeväpnad man fly

Ett vittne berättar för Aftonbladet att en pistolbeväpnad person ska ha sett hoppa in i en bil och försvunnit från platsen.

– Några personer har setts lämna platsen i bil kort efter smällarna, men om de har något med det att göra vet vi inte i nuläget, säger Ulf Lindgren, presstalesman vid Stockholmspolisen.

– Vi har alla patruller på plats som skickades inledningsvis och det är väldigt mycket resurser på plats som letar efter de personer man misstänker har med detta att göra, säger han vid 17.30-tiden.

Polisen söker bland annat av flertalet adresser i Vällingbyområdet.

Interaktiv karta -
hitta.se