Larmet: Barn ska inte äta riskakor

Publicerad 2015-09-29

Livsmedelsverket varnar för höga halter av arsenik i risprodukter

Livsmedelsverket varnar nu för att låta barn äta riskakor, rapporterar SVT.

– Riskakorna hade högst halt arsenik av alla risprodukter så nu ger vi rådet att inte ge dem till barn under sex år, säger Rickard Bjerselius, toxikolog på Livsmedelsverket.

Livsmedelsverket har undersökt totalt 102 risprodukter där flera visade sig innehålla höga halter arsenik. Högst halt hade det populära mellanmålet riskakor. Livsmedelsverket ändrar nu därför rekommendationerna för risprodukter generellt: barn avråds från att äta ris mer än fyra gånger i veckan. Och riskakor bör barn under sex år inte äta överhuvudtaget.

– Det här har vi känt till, att det finns förhöjda halter arsenik i ris. Men nu rekommenderar vi barn under sex år att inte äta riskakor eftersom det är ett onödigt tillskott av arsenik, säger toxikolog Rickard Bjerselius.

Gäller också vuxna

Även vuxna som äter mycket risprodukter rekommenderas att dra ned på konsumtionen. Äter man ris fler än sju gånger per vecka, bör man lägga om sina kostvanor.

Ris har väldigt lätt att binda arsenik som är ett av de mest cancerframkallande ämnen som finns.

– Äter man normal mängd ris så är det inte så farligt, men äter man ris varje dag eller flera gånger om dagen bör man se upp och äta mindre ris. Det här är en risk som vi pekar på, säger Rickard Bjerselius.

Även i ekologiskt ris

Till risprodukter räknas till exempel risgrynsgröt, risnudlar, rismellanmål eller frukostflingor baserade på puffat ris. I undersökningen ingår produkter från märken både från de stora livsmedelskedjorna och mindre vanliga produkter och ekologiska produkter. Livsmedelsverket slår fast att råris innehåller högre halter arsenik än basmati- och jasminris och att ekologiskt ris innehåller lika höga halter som icke-ekologiskt ris.

– Man ska inte sluta äta ris som är ett viktigt baslivsmedel, men man behöver inte välja fullkornsris varje gång man äter ris.

FÖRDJUPNING (EXTERNA LÄNKAR):
Livsmedelsverkets pressmeddelande
Ladda ner rapporten med kartläggningen