Regeringen slopar förslaget om att stänga Öresundsbron

Publicerad 2015-12-08

Regeringen drar tillbaka förslaget om att stänga Öresundsbron.

Aftonbladet erfar att beslutet togs redan före Moderaternas och Liberalernas kritik.

– Vi ska under dagen träffa de andra partierna, säger inrikesminister Anders Ygeman (S), som inte vill överge förslaget.

Beslutet kommer efter Lagrådets svidande kritik som presenterades i går. Annika Hirvonen Falk (MP), vice ordförande i justitieutskottet, bekräftar beslutet och säger samtidigt att MP hela tiden varit motståndare till att stänga bron.

– Vi har ju drivit på i den här riktningen, säger Annika Hirvonen Falk till Aftonbladet.

Hon menar att beslutet inte var fattat när Anders Ygeman försvarade det i gårdagens Aktuellt.

– Inte som jag har uppfattat det. Formellt sett lämnas ju förslaget till riksdagen i morgon. Men det har pågått en diskussion sedan Lagrådet kom med sin kritik.

Hur kommer det sig att det är du som går ut med den här informationen?

– Vi, MP, tycker inte att det här är ett bra förslag. Vi har drivit det här från början, så det är bra att det genom Lagrådets kritik blev uppenbart för alla.

Men hur kommer det sig att regeringen väljer att kommunicera det här via dig?

– Ja, det kan jag inte inte gå in på, säger Annika Hirvonen Falk.

Uppgifter: Bestämdes innan kritiken

Enligt vad Aftonbladet erfar krävde Miljöpartiet att idén om att bron ska kunna stängas skulle släppas efter Lagrådets kritik i går. Detta blev klart under förmiddagen, alltså oberoende av Moderaternas och Liberalernas kritik.

Inrikesminister Anders Ygeman (S) förklarar varför regeringen har dragit tillbaka lagförslaget:

– Det är viktigt att analysera kritiken som Lagrådet förde fram i går kväll. Det har kommit fram ett antal frågetecken kring förslaget. Då vill vi träffa oppositionspartierna för att se om vi kan reda ut det. Om vi inte kan göra det är det viktigt att riksdagen har möjlighet att fatta den här sistahandsåtgärden om det skulle bli aktuellt.

Ygeman säger att även oppositionens kritik spelat in i beslutet.

– Det är därför vi nu ska sätta oss ned under dagen och försöka reda ut de frågetecken som de har. Den här åtgärden är viktig om vi skulle hamna i en situation där det finns en stark fara för ordning och säkerhet är det viktigt att kunna stänga biltrafiken på bron. Men vi hoppas så klart att vi inte ska hamna där.

Ygeman säger också att regeringen står enig i frågan.

Förslaget kritiserades

I förmiddags sa Moderaternas Anna Kinberg Batra att partiet i dagsläget inte var berett att stödja förslaget om att göra det möjligt att stänga bron i krislägen. Hon föreslog att propositionen ska delas upp och att delen med id-kontroller, som man stödjer, ska snabbehandlas.

Efter att regeringen dragit tillbaka förslaget säger M-ledaren:

– Det är allvarlig kritik Lagrådet kommer med och det tycker jag regeringen måste ta på allvar. De verkar de ju nu också göra. Man får fundera igen, bereda ordentligt och komma tillbaka om man fortfarande vill, säger hon.

Kinberg Batra menar att regeringen haft "lite för bråttom".

– Lagrådet säger att förslaget om att kunna stänga Öresundsbron inte är tillräckligt berett. Det måste det vara om man vidtar så pass långtgående åtgärder. Om man ska göra det måste man vara noga och ta hänsyn till de effekter det får på många olika områden.

Liberalernas gruppledare Erik Ullenhag kommenterar regeringens beslut så här:

– Det var ett förslag som skulle ställa till med väldigt mycket stök i Öresundsregionen för de som pendlar och för företag. Dessutom är vi emot idén om att helt stänga gränsen, det skulle skada asylrätten. Det är bra att regeringen lyssnat på kritiken, men det är ett veligt och vimsigt hanterande vi sett från regeringen, säger han.

V och C: Dra tillbaka hela förslaget

Redan i går krävde vänsterledaren Jonas Sjöstedt att hela förslaget ska dras tillbaka.

– Vi har hela tiden uppfattat det som att syftet med id-kontrollerna är att förhindra att människor överhuvudtaget kan komma till Sverige och söka asyl. Det är att kringgå asylrätten att medvetet försvåra för människor som kan ha skäl att ansöka om asyl, sa Jonas Sjöstedt i går till TT.

Även Centerpartiet har varit emot förslaget och krävt att regeringen skulle ta tillbaka det. Annie Lööf välkomnar att regeringen dragit tillbaka förslaget.

– Det var ett förkastligt förslag, säger hon till Aftonbladet.